POTRAGA ZA NESTALIM POMORCEM

Objavljena snimka spašavanja Ukrajinaca

Objavljena snimka spašavanja Ukrajinaca
Screenshot: Morski.hr

NAKON što je prekinuta aktivna potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim pomorcima nestalim na Atlantiku, s nestrpljenjem se čekaju nove satelitske snimke koje bi trebale doći vrlo brzo.

Pojavila se snimka spašavanja Ukrajinaca i Rusa

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavila snimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje prvih preživjelih članova posade Bourbon Rhodea: Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca, Dmitra Marčenka i Jevgenija Nikolova.

Spašeni mornari zadobili ozbiljne ozljede

Kako javlja portal Morski.hr, na snimci se vide trojica spašenih, od kojih se jedan penje na brod spasa i na leđima kombinezona ima oznaku kompanije Bourbon.  Svi izgledaju iscrpljeno, posebno dvojica u splavu, a u daljnjim komentarima autor potvrđuje izvornost snimke i objavljuje fotografiju spašenih koji su prilikom spašavanja golih života zadobili ozbiljne ozljede.

Autor je filipinski član posade broda koji je pronašao brodolomce. S obzirom na to da je još uvijek traga za sedmoricom, uključujući i hrvatskog kapetana Dina Miškića, stiglo mu je nekoliko upita o potvrdi datuma spašavanja, na što je odgovorio da je snimka nastala 28. rujna, navodi portal Morski.hr.

"Volio bih da smo pronašli i ostale"

"Drago mi je što smo mogli pomoći, dali smo sve od sebe. Volio bih da smo pronašli i ostale. Snimki ima još, a nakon ovog spašavanja nastavili smo put ka luci prema kojoj smo krenuli", kratko je rekao za taj portal.

Dvojica Ukrajinaca i Rus spašeni su treći dan nakon što je Bourbon Rhode potonuo 26. rujna. Prema svjedočanstvu jednog od njih, Igora Morozova, u moru su proveli 24 sata držeći se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su ih sve dalje od mjesta gdje je potonuo brod.

Nakon njihova spašavanja su pronađena četiri tijela, a za sedmoricom, uključujući hrvatskog kapetana, Dina Miškića još uvijek se traga, iako od subote, nažalost smanjenim intenzitetom.

Očekuju se nove satelitske snimke

Potraga je sada u fazi aktivnog motrenja, što znači da brodovi više ne skreću s kursa kako bi tražili nestale pomorce, nego pojačano motre na svojim rutama preko Atlantika.

Subotnje satelitske snimke područja Atlantika na kojem bi se mogli nalaziti nestali pomorci nisu pokazale ništa, a obitelj Dine Miškića i svi ostali koji su zabrinuti za sudbinu nestalih pomoraca sada očekuju nove satelitske snimke koje bi trebale stići vrlo brzo.

O tome je u Dnevniku HRT-a govorila Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

"Sateliti nisu fotoaparati"

"Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem", rekla je dodavši kako aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima te da se to doista i događa.

"Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću zemljanu orbitu u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja - optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području", pojasnila je Markovčić Kostelac.

O koliko se golemom području radi najbolje govori podatak da se pretražuje površina oceana usporediva s površinom tri Hrvatske, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara