Objavljeni konkurenti za "Zlatnu palmu" u Cannesu

OD 16. do 22. svibnja u francuskom gradu Cannesu održava se najvažniji filmski festival na svijetu. Konkurencija za nagrade u Cannesu uvijek je gusta, ali rijetko se kad među nominiranima može naći toliko zvučnih redateljskih imena kao ove godine.

Službenu konkurenciju festivala otvorit će novi film legendarnog honkonškog redatelja Wong Kar-Waija, "My Blueberry Night". Boje Dalekog istoka još će jednom braniti i multiproduktivni Koreanac Kim Ki-Duk, svojim najnovijim filmom "Dah". Duk je hrvatskoj publici vjerojatno najpoznatiji po filmovima "Proljeće, ljeto, jesen, zima i... proljeće", te "Samaritanka", koje smo mogli vidjeti i u našim kinima, a koji čine samo djelić opusa ovog korejskog sineasta.

U konkurenciji je još jednom i ljubimac francuske kritike Emir Kusturica s filmom "Zavet" i stalni festivalski gost Gus Van Sant, koji već godinama ne uspijeva dostići svoje najzvučnije filmove, a ove godine u Cannesu gostuje s filmom "Paranoid Park". Službenu konkurenciju ove godine obilježavaju američki filmovi. Uz Van Santa tu su i kultna braća Cohen s "No Country for Old Men", James Grey s "We Own the Night", David Fincher s dugo iščekivanim "Zodiacom" i na kraju, kao možda najveće iznenađenje, Quentin Tarantino sa svojom trash horor zafrkancijom "Death Proof", koji je samo dio dvodijelnog horor omnibusa "Grindhouse". Drugi dio, "Planet Terror", režirao je Tarantinov prijatelj Robert Rodrigez.

Dva filma u konkurenciji ima i ruska kinematografija. Riječ je o filmovima "Izgnanstvo" Andreja Zvjaginceva i "Aleksandra" Aleksandra Sokurova. Natjecateljsku konkurenciju zaokružuju Nijemac turskog porijekla Fatih Akin s filmom "Na drugoj strani", Mađar Bela Tarr s "Čovjekom iz Londona", Austrijanac Ulrich Seidl s filmom "Export Import", te Rumunj Cristian Mungiu koji u Cannes dolazi s filmom "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana". Festival zatvara film "Doba tame" kanadskog autora Denysa Arcanda.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala u Cannesu bit će Stephen Frears, a uz njega će u žiriju sjediti dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, glumac Michel Piccoli i glumice Maggie Cheung, Toni Collette, Maria de Medeiros i Sarah Polley.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara