Objavljeni novi detalji napada na sinagogu: "Ovo je velika sramota za Njemačku"

Objavljeni novi detalji napada na sinagogu: "Ovo je velika sramota za Njemačku"
Foto: Bild, EPA

NJEMAČKO državno tužiteljstvo okarakteriziralo je jučerašnji napad na sinagogu u Halleu kao teroristički napad, a ministar unutarnjih poslova Njemačke Horst Seehofer najavio je u četvrtak bolju zaštitu Židova u Njemačkoj.

"Ono što smo jučer doživjeli je čisti terorizam. Na temelju onog što nam je trenutno poznato, 27-godišnji počinitelj Stephal Balliet je namjeravao počiniti pokolj u sinagogi u Halleu", rekao je u četvrtak glavni državni odvjetnik Peter Frank u Karlsruheu.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht izjavila je kako je napadač u svom automobilu prevozio veću količinu oružja te četiri kilograma eksploziva. Ona je rekla da je Stephan Balliet djelovao iz "antisemitskih i radikalno desnih" pobuda.

Objavljeni detalji napada

Napadač je pokušao nasilno otvoriti vrata sinagoge u Halleu u kojoj se u tom trenutku nalazilo pedesetak vjernika koji su ovdje slavili praznik Jom kipur.

Budući da mu to nije pošlo za rukom, nakon toga je na ulici i u jednom obližnjem lokalu ubio jednu ženu i jednog muškarca. Uhićen je kasnije nakon višesatne potjere. Njemu se zasad pripisuje dvostruko ubojstvo te pokušaj ubojstva u devet slučajeva.

Prema riječima glavnog tužitelja, napadač je direktnim prijenosom napada i manifestom pokušao ostvariti isti utjecaj na istomišljenike diljem svijeta kao i napadač na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu.

"Sramota za Njemačku"

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) rekao je kako je čin u Halleu "velika sramota" za Njemačku.

"Tako nešto se nakon Drugog svjetskog rata ne bi smjelo dogoditi. Njemačka je nakon Holokausta dala obećanje 'Nikad više‘“, rekao je Seehofer.

On je najavio i intenzivniju zaštitu židovskih objekata u Njemačkoj.

"Mi moramo pogledati istini u oči i sami sebi priznati da je opasnost od antisemitizma i desnog ekstremizma velika", rekao je Seehofer.

On je, kao i njegov stranački kolega i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) optužio da svojom retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za ovakve napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije toga izrazila šokiranost počinjenim napadom i izrazila solidarnost sa židovskom zajednicom u Njemačkoj.

"Mi smo sretni zbog svake sinagoge i svakog oblika židovskog života u Njemačkoj", rekla je Merkel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara