PARLAMENTARNI IZBORI

Objavljeno novo istraživanje, SDP-ova koalicija vodi u tri od četiri jedinice

Objavljeno novo istraživanje, SDP-ova koalicija vodi u tri od četiri jedinice
Foto: RTL

RTL je danas objavio prvi dio rezultata istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama koje je provela agencija Promocija plus. Radi se o I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici.

Prvi izbor u I. jedinici je Restart koalicija (29,4%), a slijedi HDZ koji je u toj izbornoj jedinici u koaliciji s HSLS-om (22,9%). Podsjetimo, SDP-ovu je koaliciju prije četiri godine u I. izbornoj jedinici zaokružilo gotovo 40 posto birača, a HDZ-ovu više od 30 posto. 

Treća snaga u Zagrebu je koalicija platforme Možemo!-Zagreb je naš-Nova ljevica-Radnička fronta-Orah-Za grad (10,9%). Nešto manje ima Domovinski pokret Miroslava Škore (10,5%). 

Kad je riječ o mandatima - mogli bi ih dobiti i koalicija Stranke s imenom i prezimenom-Fokus-Pametno (5,8%), Most (5,4%) i Živi zid (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat,

U II. izbornoj jedinici, na dosadašnjim izborima presudnoj izbornoj jedinici, vodi SDP-ova koalicija (32,3%), ali za vratom joj puše HDZ (30,5%). Tijesno je bilo i prije četiri godine, ali je HDZ bio prvi izbor. Gotovo 10 posto uzima Domovinski pokret (9,9%), a Most je na 4,8 posto. Šansu za mandat ima još jedino stranka Milana Bandića (4,1%).

U VI. izbornoj jedinici ponovno tijesna borba s istim pobjednikom kao na prošlim izborima 2016. HDZ i Restart su na oko 30 posto. Slijede Domovinski pokret (12,7%) i Most (4,9%). Mandat bi mogle osvojiti i koalicije oko Možemo! (3,7%) i Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). 

U VII. izbornoj jedinici je napeto. Restart koalicija prvi je izbor za 29,5 posto birača. Nešto manje ima HDZ (28,7%), slijede Domovinski pokret (10,7%) i Možemo! (6,6%). Mandat bi mogli uzeti i Most (6,2%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,7%). 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara