obljetnica sisačkog 57. samostalnog bataljuna

Polaganjem vijenaca kod križa na gradskom groblju Viktorovcu i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana te prijamom za obitelji poginulih pripadnika u Sisku je danas svečano proslavljena 12. obljetnica osnutka sisačkoga 57. samostalnog bataljuna (SAMBa) Zbora narodne garde (ZNGa) "Marijan Celjak", jedne od prvih dragovoljačkih postrojba u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Prijam za obitelji poginulih pripadnika te postrojbe u sisačkom hotelu "Panoniji" priredili su njezin prvi zapovjednik Antun Bobetko i sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

Bobetko je podsjetio da je od skupine sisačkih dragovoljaca na današnji dan prije 12 godina utemeljen 57. SAMB ZNG-a čiji su pripadnici zauzeli obrambene položaje u Komarevu kod Siska i stali u obranu Siska i Hrvatske. Prvi dragovoljci bili su sirotinja, radnici i seljaci, koji nisu čekali mobilizaciju, nego su se odazvali pozivu domovine i savjesti, podsjetio je Bobetko. Da nije bilo tih ljudi, nikada ne bi bilo ni hrvatske države, ne bismo obranili Sisak, a Zagreb bi doživio sudbinu Sarajeva, rekao je Bobetko, naglasivši da je ta postrojba bila jezgra razvoja ostalih postrojba hrvatskih oružanih snaga na tom području. Bobetko je istaknuo da se 12. obljetnica osnutka te postrojbe proslavlja uz dostojan spomen na 46 pripadnika postrojbe, koji su svoje živote dali za domovinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobetko, koji se prekjučer obratio i okupljenima pred Županijskim sudom koji su prosvjedovali protiv uhićenja Stanislava Gavrona i Ivana Hubelića, danas je s tim u vezi rekao da se ne smije upasti u klopku da, "braneći prijatelje, koji su uhićeni zbog sumnje da su počinili nečasna djela, opravdava zločin". Jedno je bilo sudjelovanje u borbi s neprijateljem, a drugo je što su pojedinci činili nečasne stvari iza prvih crta obrane. To su naši ljudi, iza njih ćemo kao prijatelja uvijek stati, ali ako je netko učinio što nečasno, mora za to odgovarati", izjavio je Bobetko.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara