Obračun policije i terorista na Šri Lanki. Nađeno 15 tijela, među njima i djeca

Obračun policije i terorista na Šri Lanki. Nađeno 15 tijela, među njima i djeca
Foto: Getty images

TIJELA 15 ljudi, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i navodnih pripadnika Islamske države (IS) na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su islamistički bombaši samoubojice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju. Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih specijalnih snaga izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, kazao je glasnogovornik Ruwan Gunasekara.

"Nakon obračuna, policija i vojska su pretražili kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena i tijela trojice muškaraca za koje se vjeruju da su bombaši samoubojice", rekao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, militanti su pripadnici domaće islamističke skupine National Towheed Jama'at (NTJ). U tijeku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

Nekoliko sati prije spomenutog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhitila sedam ljudi i pronašla velike količine eksploziva. Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu Islamske države.

Vođa grupe koja je isplanirala napade je mrtav

Podsjetimo, predsjednik Maithripala Sirisena izjavio je danas da je vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Predvodio napad na hotel

Prema njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

U tijeku DNK testiranje

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila da je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veću razinu, a mnoge su džamije otkazale molitve u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara