Obrana Florence Hartmann uložila žalbu na presudu za nepoštivanje suda

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

OBRANA bivše glasnogovornice haškog suda Florence Hartmann uložila je danas žalbu na presudu kojom je 14. rujna ove godine ta francuska novinarka od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju proglašena krivom za nepoštivanje suda zbog otkrivanja podataka o dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća iz 2005. i 2006. godine u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Obrana je danas također uložila podnesak za odgodu plaćanja kazne od 7.000 eura do kraja žalbenog postupka.

> Florence Hartmann proglašena krivom za nepoštivanje Haškog suda

Preko 120 pogrešaka identificiranih u presudi
 
Obrana Florence Hartmann je u žalbi navela preko 120 počinjenih pogrešaka (zakonskih ili činjeničnih) od strane posebno imenovanog raspravnog sudskog vijeća. Osnova za žalbu obrane pokriva širok spektar pogrešaka, među kojima je i proširena interpretacija optužbi od strane raspravnih sudaca koji su time proširili optužbe novim elementima koji se ne nalaze u optužnici i na koje se suđenje nije odnosilo (nakon što su suci sami priznali da su četiri činjenice - za koje se tvrdilo da je Hartmann otkrila i na koje je tužitelj usmjerio svoj slučaj - već u javnoj domeni).

Kako je izvijestila obrana, među pogreškama su i kriminalizacija navodnog otkrivanja `pravnog rasuđivanja` koje nije obuhvaćeno Pravilom 77 za nepoštivanje suda i koje stavlja sam Tribunal iznad zakona time što postane nemoguće verificirati zakonitost njegovih radnji, kao i kršenje prava Hartmann na slobodno izražavanje i pravo javnosti i žrtava da dobiju informaciju od javnog interesa.

Sljedeća pogreška je, kako stoji u žalbi, opće poricanje međunarodnih standarda i naknadne pogreške da prihvate primjenu općih načela priznatih od strane Europskog suda za ljudska prava i načela međunarodnog prava s područja ljudskih prava da uzimaju u obzir većinu relevantnih pitanje poput: neograničenog publiciteta od bilo kojeg postupka u kaznenom suđenju; osobite i pojačane zaštite novinarske slobode izražavanja zajamčene međunarodnim pravom; posebne ili pojačane zaštite zajamčene međunarodnim pravom u kontekstu ostvarivanja prava slobode izražavanja u raspravama od javnog ili općeg interesa.

Datum za saslušanje nije još određen

Među pogreškama se navode i zloupotreba sudskog slobodnog odlučivanja u davanju nepotrebne i nesrazmjerne težine interesima država na teret temeljnih prava Hartmann, javnosti i žrtava; činjenica da raspravno vijeće nije dokazalo da je Hartmann svjesno i namjerno prekršila sudski nalog, ali je međutim došlo do tog zaključka bazirajući se na nekoliko pogrešnih činjenica; propust Raspravnog vijeća da izdvoji iz spisa odluke donesene od strane Vijeća spomenute zbog nedostatka nepristranosti zbog čega su dva suca bila diskvalificirana; nedostatak Raspravnog vijeća u razmatranju i oslovljavanju obranine sugestije o "selektivnom progonu" protiv Hartmann i mnoštvu dokaza koji je obrana podnijela u cilju dokazivanje njezinog stava.
 
Obrana zahtjeva da Žalbeno vijeće promjeni presudu Raspravnog vijeća i Hartmann oslobodi od svake krivnje. Datum za saslušanje nije još određen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara