Obrana generala Gotovine: Haško tužiteljstvo je "đavolji odvjetnik"

Foto: AFP

BRANITELJ generala Ante Gotovine Luka Mišetić je na početku završnih riječi obrane u slučaju protiv Gotovine, Čermaka i Markača kazao kako je Haško tužiteljstvo preuzelo ulogu "đavoljeg odvjetnika".

> Završne riječi na suđenju generalima: "Cilj zločinačkog pothvata je bio raseliti Srbe"

Mišetić je odmah na početku zatražio od Sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu. "Tužiteljstvo je preuzelo ulogu strane koja je, poput advocatusa diaboli koji je imao ulogu preispitivanja u postupku kanonizacije, bila skeptična prema generalu Gotovini, koja je tražila rupe u dokazima koji upućuju na njegovu nevinost, koja je utvrdila da je sve dobro što je Gotovina učinio da bi spriječio zločine - bilo lažno", kazao je Mišetić i dodao kako je Tužiteljstvo ponudilo samo teorije zavjere, dok obrana najjednostavnije moguće tumači dokaze.

Mišetić je rekao da se, kada se čita završni podnesak Tužiteljstva, ne može vjerovati svojim očima "jer ništa nije kao što se čini". U pomalo ciničnom tonu Mišetić je kazao kako su tužitelji nakon 11 godina vidjeli etničko čišćenje neselektivnim granatiranjem koji nitko drugi nije vidio, a da su Hrvati to učinili tako da nitko nije vidio.

Nitko nije rekao da bježi zbog granatiranja

Odvjetnik je tvrdio kako niti jedan civil ni medijima, a ni humanitarnim organizacijama nije rekao da je pobjegao zbog granatiranja. Naveo je i primjer vođe hrvatskih Srba Mile Martića koji je rekao da je razlog evakuacije bila prijetnja od okruženja, dok je general Mile Mrkšić kazao da je ona bila potrebna kako se civili ne bi našli u okruženju.

"General Mrkšić je pak posvjedočio da je mislio da su topnički napadi laserski vođeni, a pripadnici UN-a također nisu u svojim istragama utvrdili da je granatiranjem etnički očišćeno područje oslobođeno Olujom, kao ni tadašnji američki veleposlanik Peter Galbraith", nastavio je redati svoje argumente Mišetić te dodao kako glavni tajnik UN-a u svojem izvješću Vijeću sigurnosti 1995. godine nije spomenuo etničko čišćenje granatiranjem. Mišetić će svoje iznošenje obrane nastaviti sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara