Obustava proizvodnje BMW-a i Opela

Obustava proizvodnje BMW-a i Opela

JEDNI od najvećih europskih proizvođača automobila, BMW i Opel, potaknuti ekonomskom krizom primorani su privremeno obustaviti proizvodnju automobila.

Zbog slabe potražnje novih automobila Opel započinje obustavu proizvodnje 13. listopada u svim svojim tvornicama na rok od tri tjedna dok BMW obustavlja proizvodnju u samo jednoj tvornici (Leipzig) na samo četiri dana. Zatvaranje tvornice u Leipzigu BMW planira za posljednji tjedan listopada pri čemu će biti smanjena proizvodnja 2.800 automobila.

Opel je prema prvim najavama zatvarao proizvodnju na dva tjedna samo u Bochumskoj tvornici dok je ta odluka proširena i na tvornicu u Eisenachu koja neće proizvoditi nove automobile tri tjedna. Opel planira smanjiti proizvodnju novih automobila za 40.000 do kraja godine što će utjecati na 6.800 radnika. Iako je Opel jedan od najprodavanijih automobila u Europi ove godine će biti prodan znatno manji broj vozila od prošlogodišnjih 1,74 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijska kriza dovela je do toga da su ljudi u Europi postali suzdržaniji pri kupnji vozila", kazao je glasnogovornik Opela te nadodao: "Ne planiramo nikakve otkaze, no radnici u tvornicama gdje je obustavljena proizvodnja, za to će razdoblje dobiti nešto manje plaće".

Izvan Njemačke, Opel će zatvoriti tvornice u Poljskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj dok će za to vrijeme "punom parom" raditi centralna tvornica u Ruesselsheimu, gdje započinje serijska proizvodnja novog Opelovog modela Insignia.

V.M.
Foto: motortrend.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara