"Obustavljam potjernice, odgađam zatvor, još malo pa nestalo!"

IAKO je loš rad pravosuđa nesumnjivo jedan od najvećih problema u hrvatskom društvu, iz susjedne nam Srbije i Crne Gore dolazi zanimljiva vijest koja nas je natjerala da pomislimo kako uvijek može biti gore. Vladan Baničević beogradski je odvjetnik koji, osim što sam sebe oglašava, svojim klijentima nudi usluge odgađanja početka izvršenja zatvorske kazne kao i obustavljanja potjernica u postupku izvršenja kazne.

Naime, upravo takav, nimalo legalan oglas, mogao se pročitati u jednom srpskom oglasniku, a uz njega, kao da je to nešto uobičajeno, stoji broj mobitela beogradskog odvjetnika.

Da stvar bude još apsurdnija, Baničević je do 2000. godine bio stručni savjetnik Trećeg općinskog suda, koji je nadležan za izvršenje kazni.

"Oglas je popuno jasan. Očigledno je da ovaj odvjetnik ima mogućnost ostvariti svoja obećanja. To je slučaj za disciplinsku komisiju." - izjavio je Dušan Sljepčević, odvjetnik i član srpskog Savjeta za borbu protiv korupcije.

Sociolog Stjepan Gredelj izjavio je kako ga ništa više ne može iznenaditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milovan Bojić osniva privatnu kliniku, skinute su optužnice i potjernice protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković. Očigledno su osjetili da su zaštićeni kao bijeli medvjedi, a onda su ovakvi profesionalci njihovo potpuno zaleđe." - izjavio je Gredelj za srpski list Danas.

"Ovo je postupak koji je zakonom reguliran, a u Trećem općinskom sudu trenutno se odlaže između 700 i 800 predmeta. Riječ je o ljudima koji, primjera radi, nisu bili kod kuće i onda je protiv njih raspisana potjernica. To odlaganje je moguće nakon pravomoćnog okončanja postupka. Takav oglas sam dao, jer ljudi nisu obaviješteni da se izvršenje postupka može obustaviti na nekoliko mjeseci. To što sam ja bio stručni suradnik Trećeg općinskog suda može mi samo ići u prilog, jer znam svoj posao. Ogroman broj mojih kolega ne zna šta se sve može na zakonit način. Neinformirani su ili nestručni, stoga, pišite o njima. Ja trenutno vodim dva predmeta, a mnoge moje kolege po 30." - prokomentirao je Vladimir Banićević.

Odvjetnik koji se na ovaj način reklamira u javnosti podleže disciplinskim mjerama, jer postoji osnovana sumnja da je počinio disciplinski prijestup.

"Baničević je ovim činom napravio veliku štetu odvjetništvu, odnosno, narušio mu je ugled. Iz ovako poticajnog oglasa i ponude proizlazi da se radi o nekim vezama između sudaca i odvjetnika na zakonom nepredviđen način. Stječe se dojam da odvjetnik može garantirati uspjeh. To zapravo upućuje na zaključak da je on u dogovoru sa pravosudnim sustavom, što je apsolutno nedopustivo." - kazao je o slučaju Darko Vlahović iz Odvjetničke komore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara