"Očekujem da odredba o zaštiti zviždača bude i dio zakona o umjetnoj oplodnji krava"

"Očekujem da odredba o zaštiti zviždača bude i dio zakona o umjetnoj oplodnji krava"

DRAGUTIN LESAR, saborski zastupnik iz redova HNS-a, na svom se blogu osvrnuo na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, a HDZ-ovo geslo "Idemo dalje!" u njegovim je očima zapravo "Idemo dolje!".

"Sanader već dva mjeseca najavljuje petu brzinu u radu koalicijske Vlade u kojoj uz njega brzine `šaltaju` Đurđa Adlešić, Josip Friščić i Milorad Pupovac. Tko stiska gas, tko je zategao ručnu, a tko nogu drži na kuplungu nikako ne mogu skužiti", piše Lesar.

"Tko je još vidio da oporba želi rušiti vladu!? Sram ih bilo!"

"Pupovac je najavio izlazak SDSS-a iz Vlade ako Hrvatska prizna Kosovo. O tome će, kažu odlučiti poslije Uskrsa. Ili Vaskrsa. A ja mislio da SDSS zastupa interesa Srba u Hrvatskoj kada ono za Pupovca je bitnije mišljenje Beograda i Srba u Srbiji. No Sanader je odlučan: želi Uzelca u Vladi iako je glasao protiv priznanja Kosova", dodaje.

"S istom odlučnošću zadržao je u Vladi i ministre iz HSS-a iako je Friščić sa još dva svoja zastupnika glasao protiv neprimjene ZERP-a za članice EU-a. Gdje su bila još tri njihova zastupnika tu noć nije uspjela saznati ni SOA-a uz pomoć POE", navodi Lesar.

"Da bi izbjegli blamažu glasanja `protiv` na sjednici Vlade, Odluku o neprimjeni ZERP-a na članice EU-a Saboru nije predložila Vlada nego Klub zastupnika HDZ-a. Ovakovim radom Sanader uvodi novu praksu: koalicijski partneri mu glasaju `protiv`, a oporbu optužuje da želi srušiti Vladu. Možete li si zamisliti to ponašanje oporbe: želi srušiti vladu!!! Tko je još vidio da oporba želi rušiti vladu!? Sram ih bilo!", piše Lesar te dodaje kako "Đurđa i njezin HSLS nemaju sličnih problema - oni o svim prijedlozima glasaju `ZA`, i u Vladi i u Saboru".

"Očekujem da odredba o zaštiti zviždača bude i dio zakona o umjetnoj oplodnji krava"

"Njoj je Sanader ispunio dva životna sna. U sve zakone ove države ugraditi će se odredba o zaštiti zviždača. U Zakonu o državnim službenicima to već je učinjeno, predlaže se takova odredba i u Zakonu o trgovini, a očekujem da to bude i dio zakona o šumama, sigurnosti na cestama i umjetnoj oplodnji krava. Samo ne u Zakonu o radu", navodi Lesar.

"Prema Đurđinoj definiciji, svi zaposleni dužni su prijaviti nadležnim tijelima `opravdanu sumnju` na korupciju. No, ako tu svoju obavezu `zloupotrijebe` to će se tretirati kao `teža povreda radne dužnosti` za koji se izriče otkaz ili raskid ugovora o radu. Što pak znači `opravdana sumnja`, a što `zloupotreba obaveze` za svaki konkretni slučaj arbitrirati će osobno Đurđa Adlešić. Jer zakoni to ne definiraju", dodaje.

"Stručnjak s dobrim preporukama: blizak je suradnik Ratka Mačeka i nije državni dužnosnik niti je političar"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi san koji je Sanader ispunio svojoj potpredsjednici je onaj da u Upravne ili Nadzorne odbore državnih poduzeća Vlada više ne imenuje političare nego stručnjake. Tako je Vlada (valjda na prijedlog gospođe potpredsjednice) u Nadzorne odbore HT-a, FINE, Odašiljača i veza, Končara i Croatia Airlinesa imenovala stanovitog poduzetnika Miroslava Kovačića. Za njega kažu da ima dobre preporuke: blizak je suradnik Ratka Mačeka i nije državni dužnosnik niti je političar", piše Lesar.

Lesara je i "strašno obradovala" vijest o tome da će Uprava Brodosplita članove Nadzornog odbora nagraditi sa po 58.000 kuna. "U proteklih godinu dana nisu potpisali ni jedan ugovor o izgradnji novog broda što je jamstvo da gubici od oko 2 milijarde kuna neće biti povećani. Među nagrađenima je i ministar Vukelić. Možda će se sada pojaviti na sudu i odgovoriti na pitanja o čudnim transferima 6 milijuna dolara", dodaje.

"Postoji li jedan jedini ugovor kojega je netko u ime Hrvatske potpisao zadnjih 18 godina, a da po njemu nismo nekome morali platiti odštetu!?"

"Velike probleme ima i siroti Damir Polančec, drugi potpredsjednik Vlade. Hrvatskoj javnosti mora objasniti zašto će iz džepova poreznih obveznika uzeti 40 milijuna eura i predati ih Hypo Group Alpe Adria. Ako sam ga dobro razumio, još 1998. godine Vlada HDZ-a je nakon sanacije u iznosu od 150 milijuna kuna prodala Slavonsku banku tada maloj i nepoznatoj austrijskoj banci za 15 milijuna eura. Stručnjaci koji su tada vodili banku, plasmane vrijedne 30 milijuna eura prikazali su kao prvoklasne plasmane. Austrijanci k`o Austrijanci, u ugovor uglavili i klauzulu da za `skrivene greške` odgovara Hrvatska. A arbitražu u Londonu ugovorili kao mjesto rješavanja mogućih problema", navodi Lesar.

"U međuvremenu su ti Austrijanci ustanovili da oni `prvoklasni plasmani` i nisu tako prvoklasni i zatražili nagodbu. Najprije s Linićem, 2002. Moš` mislit. Nagoditi se s Slavkom. A onda 2006. slučaj preuzima Polančec. I angažira DAB, konzultante i advokate. I svi ga uvjeriše kako `stojimo jaaaaaaako dobro`. No, u Londonu nisu tako mislili pa su `odrezali` 40 milijuna eura odštete", piše Lesar te dodaje: "Strašno me zanima da li postoji jedan jedini ugovor kojega je netko u ime Hrvatske potpisao zadnjih 18 godina a da po njemu nismo nekome morali platiti odštetu!?".

Lesar se osvrnuo i na to što Sabor još nije imenovao četiri člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa iz redova zastupnika te dodaje kako ga "baš zanima tko čuva ili proučava one silne imovinske kartice dužnosnika". Nagađa i kako je predsjednik Sabora prijedlog o imenovanju zastupnika već tri puta odbio staviti na glasanje zato što "vladajući žele promijeniti zakon i oporbi oduzeti vođenje toga povjerenstva".

"Ni nakon 30 dana Šuker nije rekao kod kog su sve poslovne kreditne kartice"

"Prošlo je Poslovnikom Sabora propisanih 30 dana, a ja nisam dobio odgovor od ministra Šukera na pitanje o poslovnim kreditnim karticama. Naime, na aktualnom prijepodnevu dana 20. veljače od ministra financija zatražio sam odgovor na vrlo jednostavno pitanje: tko sve od državnih dužnosnika i službenika u izvršnoj vlasti ima pravo i koristi poslovne kreditne kartice i koliko su novaca u 2007. potrošili koristeći ih. U usmenom odgovoru Šuker je spominjao neku odluku Vlade još iz 2000. godine (koje nema u Narodnim novinama) i rekao da se te kartice koriste za reprezentaciju, a da je on potrošio 47.000 kuna", piše Lesar.

"Odgovorio mi je, dakle, ono što ga nisam pitao pa sam zatražio pisani odgovor. Kojega nema! Vjerojatno imaju problema jer odluka nikada nije objavljena u Narodnim novinama pa je njena pravovaljanost upitna. Drugi je problem vjerojatno u tome što ne mogu prikupiti podatke iz raznih ministarstva, vladinih ureda, zavoda i službi jer, koliko čujem i čelnici tih vladinih resora naveliko `peglaju` kartice. Ne samo za reprezentaciju. Posebice ne u 2007. godini koja je bila izborna. Ako ustreba poslužiti ću se i interpelacijom o radu ministra Šukera, a sve u želji da konačno dobijem odgovor", poručuje Lesar na svom blogu.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara