"OČEKUJTE DRAMATIČNE POSLJEDICE" Zemlja će se do 2100. vjerojatno zagrijati za više od 2 stupnja

"OČEKUJTE DRAMATIČNE POSLJEDICE" Zemlja će se do 2100. vjerojatno zagrijati za više od 2 stupnja

Ilustracija: 123rf

SVJETSKE će temperature vjerojatno još u ovom stoljeću porasti za više od 2 stupnja Celzijeva te premašiti gornju granicu zatopljenja, predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma, rekli su znanstvenici u ponedjeljak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje vjerojatnost od 90 posto da će temperature porasti tijekom ovog stoljeća za 2 do 4,9 stupnja Celzijeva.

Znanstvenici washingtonskog sveučilišta ustvrdili su da postoji samo 5 posto izgleda da će zagrijavanje biti 2 stupnja Celzijeva ili manje od toga - što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Dramatične posljedice

Neispunjenje toga cilja imalo bi dramatične posljedice na životne uvjete - produljena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom sveučilištu.

U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše analize pokazuju da je cilj od 2 stupnja najbolji mogući scenarij", rekao je Raftery. "To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina".

Prema UN-ovom programu za okoliš, svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzijeva.

Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters.

"Učimo od Francuske"

"Zemlje moraju promijeniti ekonomske poticaje za proizvodnju ugljika - primjerice uvođenjem poreza na ugljik - i ohrabrivati inovacije koje bi poboljšale energetsku učinkovitost", rekao je.

"Trebali bismo više učiti od zemalja koje imaju razmjerno malu emisiju ugljika, kao što je to Francuska". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara