Ocjena svjetskih financijskih institucija: Hrvatska je najuspješniji europski reformator

HRVATSKOJ će za dva dana u New Yorku, svjetskoj prijestolnici financijskog kapitala, biti uručena nagrada za najuspješnijeg europskog reformatora u 2007. godini, a teško je ne zapitati se kako to da ova informacija nije smještena u rubrici "Vjerovali ili ne".

I ne samo to jer se Hrvatska u istoj kategoriji na svjetskoj razini ovjenčala čak drugim mjestom. Naime, Egipat je na prvom mjestu, dok Hrvatsku slijede Gana, Makedonija, Gruzija,  Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina te Bugarska.

Potrebno je kazati kako je prije svega ipak riječ o prilagođavanju zakonske regulative, dakle zakona i drugih propisa koji se tiču samog poslovanja, a kao kriterij se spominje, što je naročito zanimljivo, i njihova kvaliteta provedbe. Očito je da Svjetska banka, koja ovoj nagradi kumuje, vidi nešto što prosječni građanin Hrvatske ne primjećuje.

Svjetska statistika pokazuje djelomični napredak hrvatskog poduzetništva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je općenito u prošloj godini u odnosu na onu ranije poskočila čak za 23 mjesta, stoji u izvješću Doing Business 2008, tako da je sad na 97 mjestu od mogućih 178. Među svim navedenim plasmanima, strši onaj po kojem je 111. mjesto, zauzeto u 2007. godini, Hrvatska zamijenila 44. u 2007. Naime, utoliko je lakše u hrvatskim bankama doći do kredita. Osim toga, donekle je povećana stopa samog ubiranja poreza, ali i pokretanje biznisa također je djelomično olakšano.

Zanimljivo je da se trgovina hrvatskih roba i usluga sa inozemstvom nije znatno pomakla, a što je nebrojeno puta u proteklo vrijeme i potvrđeno od strane mnogih hrvatskih ekonomista i institucija

Hrvatska će se predstaviti svjetskim investitorima na Njujorškoj burzi

Samu će prestižnu nagradu 4. lipnja preuzeti Ivan Šuker, ministar financija, a time će Hrvatska zakoračiti u Klub reformatora. Tamo će, skupa s još devet zemalja, pokazati svoja postignuća na planu gospodarskih unapređenja, a ujedno će se ista predstaviti na Njujorškoj burzi brojnim investitorima i vodećim svjetskim kompanijama.

Cijelu ovu svečanost, drugu po redu, financiraju Svjetska banka, Međunarodna financijska korporacija (IFC), USAID, tvrtke General Electric i JP Morgan, NYSE, Američko vijeće za narodno poslovanje (USCIB) i Trgovinsko udruženje za tržišta u nastajanju (EMTA).

Ig.M.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara