Od danas je na snazi važna promjena u prometu. Kazne su po 700 kuna

Od danas je na snazi važna promjena u prometu. Kazne su po 700 kuna
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

OD DANAS, 15. studenog do 15. travnja 2019., obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, podsjetili su iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koju je donijelo Ministarstvo prometa, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2018. do 15. travnja 2019.

Prema spomenutoj odluci, u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

HAK je objavio i interaktivnu kartu na kojoj možete pogledati o kojim se dionicama cesta radi.

Vozači, oprez

Jak vjetar puše na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Baričevići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Zbog vjetra je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabranjen promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog magle smanjena je vidljivost mjestimice na cestama u Slavoniji, a ima je i na dionici autoceste A3 Bregana-Lipovac između Novske i Nove Gradiške.

Izvanredne situacije su na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče jer je pas na kolniku oko 90. km između čvora Ogulin i odmorišta Modruš; na A3 Bregana-Lipovac vozilo je u kvaru na 140. km između čvorova Okučani i Novska u smjeru Bregane; kolona teretnih vozila pred NP-om Bregana u smjeru Slovenije duga je oko jedan kilometar.

Na dionici državne ceste DC3 od Belovara do Žerjavinca vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

Na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje teretna vozila na izlaz čekaju sat vremena.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Što je zimska oprema?

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, objašnjavaju iz HAK-a.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Što su zimski uvjeti?

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara