Od danas smo ovisni o ribi iz uvoza: "U sedam mjeseci Europa je potrošila godišnju količinu"

Od danas smo ovisni o ribi iz uvoza: "U sedam mjeseci Europa je potrošila godišnju količinu"

Foto: WWF

JUČERAŠNJI dan u Europskoj je uniji obilježen kao Dan ovisnosti o ribi, koji služi kao upozorenje da je Europa u manje od sedam mjeseci iscrpila domaće zalihe ribe te da odsad ovisi o uvozu iz zemalja u razvoju, objavila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo WWF-a Adria, kaže kako to znači da će od danas pa do kraja godine Europa ovisiti o ribi iz uvoza kako bi zadovoljila potrebe potrošača, posebice iz zemalja u razvoju kojima je riba izvor hrane i prihoda.

"Diljem svijeta, sve više i više ljudi ovisi o ribi kao ključnom segmentu prehrane. Rastuća svjetska populacija suočava se smanjenjem ribljih stokova", navodi Kanski na croatia.panda.org te dodaje kako je od od ukupno 49 država koje se smatraju "ovisnima o ribi" njih 46 spada u zemlje tropskog pojasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa u sedam mjeseci potrošila godišnju količinu ribe

"U nepunih sedam mjeseci Europa je već potrošila količinu koja je jednaka vrijednosti vlastitih cjelokupnih godišnjih domaćih resursa ribe. U velikoj mjeri ovisimo o uvozu ribe, posebno iz zemalja u razvoju. Stoga nadležna tijela, korporacije i potrošači snose veliku odgovornost u vezi s odgovornim postupanjem s globalnim resursima proizvoda iz ribarstva. Moramo biti svjesni učinka na ljude koji žive u zemljama u razvoju a koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda", rekao je Kanski, prenosi civilnodrustvo.hr-

U Europi se konzumira mnogo više hrane iz mora od količine koja se može uloviti u domaćim vodama. Gotovo polovina godišnje potražnje iz inozemnih je voda, od čega je više od 60 posto iz zemalja u razvoju.

Prema statistici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, svaki europski građanin prosječno godišnje konzumira 23 kg ribe. Za Hrvatsku se procjenjuje prosječna konzumacija od oko 12 kg, dok Portugal (56,8 kg), Litva (43,4 kg), Španjolska (42,4 kg), Finska (35,6 kg) i Francuska (34,6 kg) imaju najvišu stopu potrošnje u EU-u po glavi stanovnika, navodi WWF.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara