Od Kirina zatraženo da argumentira izjavu o "novinarima sumnjive prošlosti" ili da podnese ostavku

NIZ NEPROMIŠLJENIH izjava koje drži arhivirane u povijesti ministarskog posla kojega obavlja nešto više od godinu dana, ministru Ivici Kirinu ni ovaj put nisu bile dovoljne, pa je isti niz odlučio nastaviti još jednim spektakularnim medijskim istupom te na sebe navući gnjev javnosti, ovaj put Odbora za veterane, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HNS-a te DC-a, koji su osudili njegovu izjavu na račun novinara koji su pisali o incidentima vezanim uz HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Radilo se, podsjećamo, o tekstovima u kojima se aludira na to da je policija pokušala zataškati slučaj Hrvoja Đakića, sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, a koji je u novogodišnjoj noći sudjelovao u tučnjavi u kojoj je pretučena 20-godišnja Danijela Barišić. Glavni tajnik DC-a, Vladimir Novotny, isti je slučaj svojevremeno nazvao "zataškavanjem HDZ-ovih nedjela u toj županiji", izjavivši pri tomu kako za to smatra upravo Kirina odgovornim.

Poznato je da najmlađi Sanaderov ministar ne može i, na kraju krajeva, ni ne zna držati jezik za zubima kada su medijska prepucavanja u pitanju (dok ga dar govora, kada su pitanja o primjerice suzbijanju kriminala na zagrebačkim ulicama u igri, ne služi u tolikoj mjeri) pa je tako ponosni vlasnik ministarske lente u proteklih nekoliko dana, komentirajući slučaj Đakić, novinare optužio da mu "neargumentirano imputiraju da nekoga štiti".

Birajući tako isključivo učene riječi, ministar je dodao kako "se time narušava ugled, ne samo njemu i MUP-u, nego i Hrvatskoj, jer novine čitaju strani veleposlanici i Hrvatsku prikazuju u negativnom kontekstu".

HNS-ov Odbor u priopćenju za javnost ističe da "nije začuđen, ali je zabrinut" tom Kirinovom izjavom, te od njega traže da argumentira svoju izjavu o "novinarima sumnjive prošlosti". U suprotnom - očekuju njegovu smjenu.

Iz DC-a Kirinovu izjavu smatraju "skandaloznom", a najavu MUP-a da razmatraju podizanje tužbe protiv nekih medija koji "senzacionalistički pišu o radu policije" nazivaju "ministrovim konačnim skokom preko ruba pameti".

U priopćenju DC-a također stoji kako "je uzalud očekivati da će (ministar) početi manje pričati, a više raditi", te kako "je jedino rješenje njegova ostavka ili smjena s dužnosti ministra".

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun na tiskovnoj je konferenciji održanoj u srijedu u Virovitici, naime, izjavio kako MUP razmatra mogućnost podizanja tužbi protiv nekih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod konferenciji bilo je (ne)postupanje Jutarnjeg lista sukladno članku 56. i 57. Zakona o medijima, čime je isti list onemogućio pravo iznošenja odgovora na tekstove o stanju sigurnosti u Popovači. 

U Jutarnjem se u jednomu od tekstova, naime, navodi kako je za izgred u kojemu je sudjelovalo više osoba, policija podnijela prekršajnu prijavu protiv svih, osim protiv Đakićeva sina.

Iz policije tvrde kako su postupili "pravilno, zakonito i ravnopravno prema svim sudionicima ne opterećujući se kako se koja osoba zove i čija su djeca", te da su protiv svih podnesene prekršajne prijave protiv narušavanja javnog reda i mira.

Načelnik PU Miroslav Lončar je pri tomu naglasio kako je od 12 slučajeva u kojima je sudjelovao Đakić, policija podnijela 10 prekršajnih prijava, od kojih je doneseno 8 pravomoćnih rješenja, od toga dva oslobađajuća.

Na istoj konferenciji Zlatko Mehun se požalio kako dio medija policiji "podmeće laži i poluistine", a zatim kada policija na to želi reagirati, u medijima nema odgovora, ili se isti "stisne na dno stranice".

Mehun je, kaže, u više navrata pisao Hrvatskom novinarskom društvu, predsjedniku Dragutinu Lučiću, kao i Sudu časti HND-a, no da još uvijek nije dobio odgovor.

B.S.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara