Od šestotinjak ustavnih tužbi zbog predugih suđenja riješeno oko 200

U godinu dana od kad ima obavezu rješavati tužbe zbog nerazumno dugih sudskih postupaka Ustavni sud je zaprimio više od 600 takvih tužbi, a od 200tinjak riješenih prihvatio je samo 12.

Istodobno, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu vratio je oko 200 tužbi građana Hrvatske koje su podnijeli protiv države, smatrajući da im je, zbog nerazumno dugih sudskih postupaka, prekršeno pravo na pravično suđenje.

Od ožujka prošle godine podnositelji takvih tužbi moraju se prvo obratiti Ustavnom sudu, a tek potom, ako su nezadovoljni odlukom, sudu u Strasbourgu u kojemu novu ovlast Ustavnog suda smatraju učinkovitom pravnom zaštitom od dugotrajnih postupaka.

Nakon naglog povećanja u prvih šest mjeseci prošle godine, priliv tužbi iz Hrvatske u Strasbourg je u drugoj polovici 2002. smanjen. No, istodobno se naglo povećao broj takvih tužbi na Ustavnom sudu.

Do izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, u ožujku prošle godine, taj je sud arbitrarno odlučivao o tome hoće li i prije nego je iscrpljen redovni pravni put odlučivati o tužbama zbog nerazumno dugih suđenja. Do tada je godišnje pristizalo oko 30-tak takovih tužbi, no njihov je broj višestruko povećan nakon što je odlučivanje o tim tužbama postala obveza Ustavnog suda. Povećanju je pridonijelo i ovlast suda da dosuđuje novčane naknade zbog prekršenog ustavnog prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Novčane naknade koje je Ustavni sud do sada odredio u 12 slučajeva kretale su se od 1.500 do 15.000 kuna.

Nema podataka o tome koliko je od 200-tinjak vraćenih tužbi iz Strasbourga podneseno Ustavnom sudu, koliko i kako ih je riješio i koliko je odbijenih tužbi ponovno završilo u Strasbourgu.

Poznato je samo da su od početka ove godine podnesene 204 ustavne tužbe, što je manje nego u prvom tromjesečju lani kada ih je podneseno 350.

Pravni stručnjaci se za sada, bez povratne informacije s Europskog suda, ne žele upuštati u ocjenu je li Ustavni sud odbacio previše, odnosno prihvatio premalo tužbi zbog nerazumnog roka. Zbog toga se u pravničkim krugovima s velikim zanimanjem očekuju odluke iz Strasbourga u vezi tužbi protiv odluka Ustavnog suda.

Potvrdi li Europski sud praksu Ustavnog sudu to bi ojačalo već zauzeto stajalište o učinkovitom pravnom sredstvu i tada broj tužbi iz Hrvatske prema Strasbourgu vjerojatno ne bi rastao. U suprotnom, mišljenja su stručnjaci, moglo bi ponovno doći do povećanja broja tužbi.

U Uredu za suradnju s europskim sudom za ljudska prava smatraju da povratni odgovor iz Strasbourga ne treba brzo očekivati jer je i taj sud pretrpan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara