Odbačena kaznena prijava protiv generala Kruljca zbog ratnog zločina

ŽUPANIJSKO Državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu odbacilo je kaznene prijave protiv generala Mladena Kruljca i umirovljenog gardista Tomislava Abramovića zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima za vrijeme akcije "Bljesak", doznajemo iz Državnog odvjetništva.

Na osnovu provedenih izvida, prikupljene dokumentacije i poduzetih istražnih radnji, a posebno na temelju iskaza i izjava sudionika akcije Bljesak (obavljen razgovor sa ukupno 35 osoba), zaključeno je da u postupanju osumnjičenih nije bilo elemenata kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kada je 2. svibnja 1995. u mjestu Kosovac, ispred kuće br. 57, usmrćen M. V, stoji u priopćenju DORH-a.

Provedenim izvidima i istražnim radnjama utvrđeno je da je prethodnica postrojbe Hrvatske vojske na čelu s osumnjičenikom Mladenom Kruljcem. tijekom napada prema Okučanima, ulazila u selo Kosovac.

Petnaest do dvadeset vojnika se, očekujući otpor, kretalo po rubu kolnika uz odvodne kanale na međusobnoj udaljenosti od oko desetak metara.

U jednom trenutku se u dvorištu kuće br. 57., a na udaljenosti od oko 80 do 100 metara, pojavila osoba odjevena u vojnu odoru istovjetnu onima kakve su nosili pripadnici neprijateljskih snaga.

Vojnici prethodnice, kojoj je na čelu bio Mladen Kruljac, pozvali su tu osobu da stane ali kako se ona se nije zaustavila, zapovjednik Kruljac je izdao naredbu da se otvori vatra prema toj osobi te je osumnjičenik Tomislav Abramović ispalio hitac iz puške i usmrtio ju.

Prijava je odbačena jer se radilo o uobičajenom vojnom postupanju zapovjednika i pripadnika vojne postrojbe u borbenom djelovanju u ratnim operacijama.

U trenutku kada se je M. V. pojavio i na poziv nije stao, pripadnici Hrvatske vojske su opravdano mogli smatrati da je pripadnik neprijateljske postrojbe (vidljivo je iz fotodokumentacije koja je sačinjena prilikom asanacije da je bio obučen u odoru kakvu je imala protivna strana), a s obzirom na udaljenost nije se moglo znati je li naoružan.

Ovaj je slučaj aktualiziran nakon što je predsjednik Stjepan Mesić u kolovozu prošle godine Kruljca promaknuo u čin general-pukovnika u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Kruljac je danas zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara