Odbijena ustavna tužba EPH-a o odšteti bivšem ministru Škegri

USTAVNI sud odbio je danas tužbu Europapress Holdinga (EPH) koji se žalio na odluku Vrhovnog suda o odbijanju revizije pravomoćne presude po kojoj je ta medijska kuća 1998. morala isplatiti 60 tisuća kuna naknade štete bivšem ministru finacija Borislavu Škegri zbog povrede časti i ugleda.

EPH se u ustavnoj tužbi žalio na odluku Vrhovnog suda koji je prije tri godine odbio njihov zahtjev za revizijom presude zagrebačkog Županijskog suda.

Tom je pravomoćnom presudom EPH-a Škegri morao isplatiti 60 tisuća kuna jer mu je člankom u tjedniku "Globus", u kojem se tvrdilo da je bivši ministar uperio pištolj u novinarku Editu Vlahović, povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled.

U ustavnoj tužbi EPH je, kao i u prethodnim postupcima, tvrdio da su sudovi pogrešno i netočno utvrdili činjenično stanje te da dosuđivanje novčane naknade Škegri predstavlja nepotrebno ograničavanje slobode tiska.

Stoga su od Ustavnog suda zatražili ukidanje odluke Vrhovnog suda, ali i presuda nižih sudova te vraćanje predmeta na ponovni postupak pred zagrebački Općinski sud.

Ustavni suci su ocijenili da medijskoj kući nije povrijeđeno ustavno pravo na slobodu izražavanja i izražavanja misli te slobodu tiska, a da je visina naknade dosuđene Škegri "razmjerna postizanju opravdanog cilja", a to je zaštita ugleda druge osobe.

Nezadovoljna takvom odlukom zastupnica EPH Vesna Alaburić izjavila je Hini da će se za zaštitu prava obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

UZ EPH, Škegri su naknadu štete po pravomoćnoj presudi morali isplatiti Novi list i Glas Slavonije.

Škegro je, inače, u odvojenom postupku na zagrebačkom Općinskom sudu 1997. oslobođen optužbe da je godinu ranije u Banskim dvorima prijetio novinarki Editi Vlahović koja ga je tužila za uvredu i prijetnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara