Odblokirana autocesta između Španjolske i Francuske, očekuju se novi prosvjedi

Odblokirana autocesta između Španjolske i Francuske, očekuju se novi prosvjedi
Foto: EPA

GRANIČNI prijelaz između Španjolske i Francuske, koji su zagovornici nezavisnosti Katalonije blokirali duže od 30 sati, odblokiran je nakon intervencije policije pa vozila neometano prolaze tamošnjom autocestom.

No, prosvjednici su za večeras najavili novi prosvjed pa su mogući novi zastoji na autocesti AP-7 koja povezuje Španjolsku i Francusku.

Policija intervenirala s obje strane granice

Platforma “Demokratski tsunami” organizirala je blokadu autoceste kako bi upozorila na “nepravedne presude” katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Policija je intervenirala s obje strane granice. Tom je prilikom bilo privedeno 19 osoba te je korišten suzavac. Brojni kamioni s robom morali su u ponedjeljak i utorak čekati u kolonama na prijelaz granice.

Katalonija se najvećim dijelom nalazi u Španjolskoj, a manjim u Francuskoj.

“Demokratski tsunami” pozvao je prosvjednike na novo okupljanje na cesti AP-7, no ne na samoj granici nego nešto niže u Španjolskoj, na izlazu iz južnog grada Girone.

AP-7 je autocesta koja se proteže od juga Španjolske povezujući luke na Sredozemnom moru te ulazi u Francusku u katalonskom mjestu La Junquera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara