Odbor za financije: Podijeljenost o nužnosti novog aranžmana s MMF-om

ČLANOVI saborskog Odbora za financije i državni proračun podijelili su se danas u ocjeni je li Hrvatskoj nužan novi standby aranžman s MMFom dok koalicijski tvrde da treba, HDZovi članovi, pak, drže da nije toliko nužan.

Koja je svrha novog aranžmana, ako su makroekonomski pokazatelji tako krasni kako Vlada tvrdi, upitao je Ivan Šuker (HDZ), izrazivši sumnju prema Vladinim tvrdnjama o dobrim makroekonomskim pokazateljima u protekle tri godine. Iznio je podatak po kojemu se Hrvatska od 3. siječnja 2000. zadužila za nove 24 milijarde kuna.

Đuro Njavro (NZ) kaže da, u načelu, nije protiv novog aranžmana, ne zato jer misli da je Hrvatskoj nužan, nego zato jer nije siguran da je aktualna Vlada sposobna voditi odgovornu ekonomsku politiku.

Makroekonomsko stanje opisuje krhkim, kaže da ne može biti stabilna ekonomija sa 350 do 400 tisuća nezaposlenih, ekonomija koja praktično nema izvoza.

Novi aranžman nužnim ocjenjuju SDP-ovci, HSS-ovci, Libra. Goranko Fižulić (Libra) kaže da je aranžman mjera uspjeha da gospodarstvo može biti vjerodostojan partner međunarodnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žestoke reakcije oporbe izazvala je Fižulićeva tvrdnja da će gospodarska politika ostati ista sve dok god Hrvatska ne postane članicom Europske unije. I iduće četiri godine imat ćemo istu gospodarsku politiku, jer je to jedina moguća, rekao je Fižulić.

Što će nam izbori, ako je tako, upitao je Šuker, a Njavro preporučio Fižuliću da pročita makar jedan udžbenik ekonomske politike.

Oporba je Vladi predbacila da memorandum sadrži podatke koji se nisu spominjali pred donošenje proračuna za 2003., konkretno otpuštanje 12 tisuća ljudi iz MORH-a, neisplatu božićnica, obvezu izmjena Zakona o radu koje bi smanjile otpremnine i otkazni rokovi.

Novi aranžman s MMF-om, koji će trajati 14 mjeseci, Vladin predstavnik označava kao preventivni, odnosno kao onaj koji se sklapa isključivo radi kredibiliteta na međunarodnom tržištu.

Uz glasove koalicijskih članova, Odbor je Saboru predložio da Vladi preporuči da sklopi novi stand-by aranžman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara