Odbor za informiranje o zakonskoj regulativi u sektoru telekomunikacija i elektroničkih medija

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj je sjednici razmatrao predložena zakonska rješenja u telekomunikacijskom sektoru u sferi elektroničkih medija i informacijske tehnologije u Hrvatskoj.

Ministar kulture Antun Vujić kazao je da je u tijeku izrada zakona o medijima koji se mora donijeti po hitnom postupku, a javnom raspravom o njemu željelo se zamijeniti prvo čitanje.

Pomoćnica ministra pomorstva, prometa i veza Tatjana Holjevac napomenula je da je od početka ove godine hrvatsko tržište telefonije otvoreno za ulazak novih operatera fiksne telefonije (osim postojećeg HT-a), a da je do početka 2005. godine potrebno liberalizirati tržište i ostalih telekomunikacijskih usluga. Po njezinim riječima, radna skupina dovršila je prijedlog novog teksta zakona o telekomunikacijama i u njega ugradila rješenja usklađena sa zakonodavstvom EU-a. Promjene u zakonskom prijedlogu odnose se na orijentaciju prema tržištu i korisnicima.

Taj zakonski prijedlog predviđa i formiranje agencije za telekomunikacije koja bi trebala objediniti rad dosadašnjeg Vijeća i Zavoda za telekomunikacije. Agencija izrađuje i plan dodjele koncesija te podnosi izvješća koje su frekvencije slobodne za pružanje telekomunikacijskih usluga, pojasnila je Holjevac. Inspekcijski bi nadzor trebalo obavljati Ministarstvo prometa, pomorstva i veza, a ne, kao do sada, Hrvatski zavod za telekomunikacije.

Predsjednik Vijeća za telekomunikacije Željko Debanić istaknuo je da bi cilj liberalizacije tržišta trebao biti veći gospodarski rast i zapošljavanje, napominjući kako postojeća zakonska rješenja ne jamče potencijalnim ulagačima sigurnost ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Vijeća za radio i televiziju Branka Zovko Cihlar pozdravila je donošenje Zakona o elektronskim medijima naglasivši kako je potrebno ustrojiti službu monitoringa. Novina je tog zakonskog prijedloga uvođenje fonda za poticanje pluralizma. Podsjetila je kako je na natječaj za dodjelu koncesije za treću televizijsku mrežu prispjelo sedam ponuda.

Predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija Ivica Mudrinić istaknuo je da su dobri rezultati u razvoju telekomunikacijskog sektora rezultat razvojne strategije, napominjući da je ta tvrtka u protekle tri godine udvostručila broj korisnika.

Predsjednik Udruge hrvatskih javnih glasila Željko Matanić pozdravio je ukidanje ograničenja u vlasničkoj strukturi medija.

Luka Mitrović, Zbor novinara elektroničkih medija Forum 21, tvrdi da se nakon što je donesen zakon o HRT-u odugovlači s konstituiranjem programskog vijeća i imenovanjem ravnatelja.

Predstojnik Ureda za internetizaciju Mladen Mauher govorio je projektu internetizacije državne uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara