Odbor za pravosuđe i DSV složni oko potrebe ujednačavanja rada sudačkih vijeća

SABORSKI Odbor za pravosuđe i Državno sudbeno vijeće (DSV) složili su se danas na prvom zajedničkom sastanku da je potrebno ujednačiti rad sudačkih vijeća pri davanju mišljenja o kandidatima za suce.

Članovi obaju tijela podržali su najavu Ministarstva pravosuđa o pripremi izmjene zakona o sudovima i DSV-u zbog uočenih nedostataka u propisivanju rada sudačkih vijeća. Ti su nedostaci, rečeno je, doveli do neujednačenih i manjkavih mišljenja bez jasnih kriterija o kvalitetama kandidata za suce.

Sukladno svojoj nadležnosti DSV je zadužen za donošenje preporuka o radu sudačkih vijeća, kako bi se uočene nepravilnosti otklonile i prije izmjene zakona.

Rad DSV, na temelju dvogodišnjeg djelovanja u novom sazivu i prema novim propisima, kao i uvođenje sudačkih vijeća u postupak imenovanja sudaca, u raspravi je ocijenjen kao korak naprijed u neovisnosti sudstva.

Predsjednik DSV-a Stanko Hautz rekao je da je DSV u dvije godine imenovao 240 sudaca, te da je odlučivao nepristrano i bez "ijednog političkog pritiska".

Prilikom imenovanja sudaca DSV je u 70 posto slučajeva poštivao mišljenje sudačkih vijeća, rekao je Hautz, uz napomenu da odlučivanje i izbor otežavaju nepotpuna i često neobjektivizirana mišljenja koja ne sadrže sve potrebne podatke o svim kandidatima, osobito onih izvan sudačkih redova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podržana je ideja da se mišljenje sudačkog vijeća o kandidatima objektivizira i na temelju razgovora s kandidatima. Svi su se sudionici rasprave složili da stručnost mora biti odlučujući kriterij za imenovanje, a da mjesto stanovanja ili stambeno pitanje ne smije biti prepreka za izbor i napredovanje sudaca.

Većina također smatra da mišljene sudačkih vijeća o kandidatima ne smije biti rang lista za imenovanje sudaca jer je za to u konačnici isključivo nadležan i odgovoran DSV.

Opće je mišljenje i da se prilikom izmjene zakona treba jasnije odrediti odnose Ministarstva pravosuđa, Odbora za pravosuđe i DSV-a, pri čemu bi Ministarstvo i dalje obavljalo administrativno- tehničke poslove, Odbor samo nadzirao zakonitost postupka imenovanja, a DSV i dalje autonomno imenovao suce.

Članovi DSV-a zatražili su da se pronađe način da se iznimno o kandidatima za suce daju podaci o kažnjavanju koji su brisani iz kaznene evidencije, ali i o pokretanju kaznenih postupaka protiv kandidata.

Predsjednik Odbora Luka Trconić, ali i ostali nazočni, ocijenio je vrlo korisnom razmjenu mišljenja članova obaju tijela o problemima u njihovu djelovanju.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač obećao je članovima DSV-a da će biti uključeni u sve faze izmjena sudbenih zakona jer, kako je rekao, neujednačenost rada sudačkih vijeća nije jedini uočeni problem u praksi zbog kojeg se ti zakoni mijenjaju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara