Odbor za pravosuđe i DSV traže ujednačavanje kriterija u radu sudačkih vijeća

Saborski Odbor za pravosuđe i Državno sudbeno vijeće (DSV) održat će u ponedjeljak zajedničku sjednicu na kojoj će pokušati otkloniti probleme u postupku imenovanja sudaca.

"Različito postupanje sudačkih vijeća i neujednačeni kriteriji pri davanju mišljenja o kandidatima za suce problemi su koje su uočili i članovi Odbora i DSV-a, pa u zajedničkom razgovoru treba naći rješenje kako te probleme otkloniti", rekao je Hini predsjednik Odbora za pravosuđe Luka Trconić.

Trconić kaže kako je uočeno da sudačka vijeća daju vrlo pozitivna mišljenja i prednost pri imenovanju sucima iz vlastitih sudova i sredina tako da su kandidati koji ne dolaze iz sudstva ili istog grada već u početnoj fazi kandidiranja u podređenom položaju.

Na taj način, smatra Trconić, stručnost i kvaliteta kandidata nije presudna za izbor, već neki drugi kriteriji.

Iako mišljenja sudačkih vijeća ne obvezuju Odbor pri davanju mišljenja i DSV pri imenovanju kandidata, neujednačena mišljenja sudačkih vijeća bez kriterija otežavaju odlučivanje, tvrdi Trconić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog skorih izbora i pretrpanosti saborskog dnevnog reda brojnim zakonima koji se donose po hitnom postupku radi prijema Hrvatske u Europsku uniju u ovom trenutku se vjerojatno neće ići u izmjenu zakona ali bi se uočeni problemi mogli otkloniti uputom sudačkim vijećima o načinu davanja mišljenja, mišljenja je Trconić.

On osobno nije zadovoljan ni načinom na koji Odbor daje mišljenje o kandidatima za suce jer se davanje mišljenja samo na temelju dostupne dokumentacije svelo na formalnost. Dvoji i o svrsishodnosti davanja tog mišljenje DSV-u kada ono nije obvezujuće.

Trconić smatra da bi se do vjerodostojnijih mišljenja o kandidatima moglo doći kada bi im prethodio razgovor sa svim kandidatima, što sada nije slučaj ni u jednoj fazi postupka imenovanja sudaca.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara