Odbor za pravosuđe podržao izmjene Kaznenog zakona

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je većinom glasova podržao vladin konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona, protiv kojega su glasovali oporbeni članovi Odbora usprotivivši se odredbi po kojoj bi se posjedovanje manjih količina lakih droga tretiralo kao prekršajno, a ne kazneno djelo.

Jadranka Kosor (HDZ) izrazila je čuđenje što je Vlada ponovno predložila tu odredbu, iako ju je većina saborskih zastupnika odbila kod prvog čitanja zakonskog prijedloga.

"Nije mi jasno odakle ponovni optimizam Vlade jer Kazneni zakon ne poznaje malu i veliku količinu droge, već samo posjedovanje. To je uvođenje dekriminalizacije droga na mala vrata, što ne možemo prihvatiti", istaknula je Kosor.

Upozorila je da u Hrvatskoj raste broj ovisnika o drogama, da ih je trenutno registrirano više od 16 tisuća te da ih je gotovo šest tisuća, najviše u zadnjih sedam godina, uključeno u sustav liječenja.

Miroslav Rožić (HSP) upitao je tko će i kako utvrditi da li netko želi drogu konzumirati ili je prodati, upozorivši da je 90 posto dilera ovisno o drogama koju prodaju kako bi se drogirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obranu vladina prijedloga ustao je Josip Leko (SDP), rekavši da samo unošenje u zakon kaznenog djela zlouporabe droga nije rješilo problem ovisnosti, što bi, smatra, moglo rješiti prekršajno tretiranje konzumenata lakših droga, rasterećenjem sudova i drastičnim kažnjavanjem preprodavača droge.

S takvim stavom složio se i Jozo Radoš (Libra), koji drži da jasna nadležnost prekršajnih sudova i rasterećenje sudova koji vode kaznene progone može pridonjeti suzbijanju pošasti droge.

Članovi Odbora pozdravili su odustajanje Vlade od odredbe po kojoj bi se vrijeđanje Predsjednika Republike smatralo kaznenim djelom, a posebno su pohvalili uvođenje novog kaznenog djela za veličanje bivših fašističkih država, rasizma i ksenofobije.

Izmjenama KZ-a, između ostalog, uvodi se doživotni zatvor, produljuju se sudski zastarni rokovi s četiri na šest godina, uvode se posebne kazne za financiranje, udruživanje i pripremanje terorističkih akcija, pooštrene su kazne za dječju pornografiju i druge oblike računalnog kriminala, za međunarodnu prostituciju.

(Hina) tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara