Odbor za pravosuđe podržao novi zakon o obveznim odnosima

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas predloženi novi zakon o obveznim odnosima te ga uputio u prvo saborsko čitanje.

Zakon predviđa da se zakonske zatezne kamate ubuduće vezuju uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke, uvećano ovisno o tome radi li se o ugovorima u gospodarstvu, trgovačkom ugovoru, ugovoru s državom i slično.

U tim bi se slučajevima zakonska zatezna kamata utvrdila na način da se eskontna stopa poveća za osam postotnih poena, dok bi se u svim ostalim ugovorima utvrdila povećanjem eskontne stope za pet postotnih poena.

Najvišu ugovornu kamatnu stopu novi zakon ograničava tako da zakonska zatezna kamata može biti uvećana za još polovicu te stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navedene odredbe o najvišem iznosu ugovorne i zatezne kamate primjenjivale bi se tek za dvije godine, a do tada bi vrijedio postojeći Zakon o kamatama, dok se za ostale odredbe iz zakona predviđa da stupe na snagu šest mjeseci nakon objave zakona u Narodnim novinama.

Među tim odredbama su i one o naknadi nematerijalne štete, primjerice u slučajevima ozljeda u prometnih nesrećama, kada bi kamata počela teći danom podnošenja tužbe, a ne, kao sada, danom donošenja prvostupanjske presude.

Zakon donosi i nekoliko novih instituta, među kojima ugovore o posudbi i darovanju, o doživotnom i dosmrtnom osiguranju, institut pravne osobnosti koji se odnosi i na fizičke i na pravne osobe u slučajevima povrede osobnog i ugleda obitelji, ugleda tvrtke, itd.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara