Odbor za pravosuđe za izjednačavanje državnoodvjetničkih sa sudačkim plaćama

SABORSKI Odbor za pravosuđe podržao je danas izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika po kojima se plaća glavnog državnog odvjetnika izjednačuje s plaćom predsjednika Vrhovnog suda, koja iznosi 17.000 kuna.

Glavni državni odvjetnik do sada je imao plaću od oko 14.000 kuna.

I državnim odvjetnicima na nižim razinama kao i njihovim zamjenicima plaće su izjednačene sa sudačkima.

Ravnatelju USKOK-a plaća bi se s 12.700 kuna povećala na 15.600 kuna. Zamjenicima glavnog državnog odvjetnika plaće bi također porasle za nešto manje od tri tisuće i bile bi izjednačene s plaćama predsjednika viših sudova i sudaca Vrhovnog suda koje iznose oko 14.000 kuna.

Zamjenicima ravnatelja USKOK-a plaće bi porasle za oko 2000 kuna čime bi bili izjednačeni sa sucima viših sudova čija je plaća oko 12.800 kuna.

Plaća županijskih državnih odvjetnika izjednačava se s plaćom predsjednika županijskih sudova tako da bi primali oko 500 kuna višu plaću, odnosno 11.300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plaće zamjenika županijskih državnih odvjetnika porast će za nešto više od tisuću kuna i mjesečna zarada izjednačena im je s plaćom sudaca županijskih sudova od 10.500 kuna.

Općinskim državnim odvjetnicima plaća će porasti za oko 1700 kuna i bit će jednaka plaćama predsjednika općinskih sudova od oko 8500 kuna.

Za oko 850 kuna porast će plaće i zamjenicima općinskog državnog odvjetnika koji će biti izjednačeni s općinskim sucima, čija je plaća oko 7600 kuna.

Osim državnim odvjetnicima, plaće će porasti i sucima prekršajnih sudova. Za oko 2300 kuna porast će plaće sucima Visokog prekršajnog suda, čime se izjednačuju u plaćama sa sucima druga dva viša suda ( Visokog trgovačkog i Upravnog). Za 800 kuna porast će i plaće predsjednicima, te za 2000 sucima prekršajnih sudova, koji će biti izjednačeni s predsjednicima i sucima općinskih sudova.

Tako će najniža plaća za pravosudne dužnosnike ubuduće, umjesto 5600 kuna, iznositi oko 7600 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara