Odbor za rad uputio izmjene ZOR-a u prvo saborsko čitanje f

Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo podržao je danas vladin prijedlog izmjena Zakona o radu, te ga uputio u prvo saborsko čitanje.

Od sedam nazočnih članova Odbora, pet ih je glasovalo za prijedlog, a suzdržana su bila samo dvojica zastupnika HDZ-a.

Zastupnici su u raspravi ocijenili da bi se prethodnom raspravom izgubilo previše vremena što bi išlo na štetu zaposlenih i nezaposlenih, ali i upozorili da uz ZOR treba donijeti ostale prateće propise iz radno-socijalnog zakonodavstva kojima će se pojačati socijalna zaštita radnika.

Predstojnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović istaknuo je da su socijalni partneri u visokom postotku usuglasili stajališta oko izmjena ZOR-a, kao i da su stvoreni preduvjeti da se u daljnjim pregovorima dođe do kompromisnog rješenja.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak također je potvrdio da su socijalni partneri na putu nalaženja najboljih rješenja, no izrazio je sumnju hoće li biti dosta vremena između dva saborska čitanja za usaglašavanje svih stavova.

Po njegovim riječima najveći problem za poslodavce i investitore nije radno zakonodavstvo već pravna nesigurnost, dugo čekanja dozvola, kao i primjena zakona u praksi.

Zastupnik HDZ-a Juraj Njavro ocijenio je da izmjene ZOR-a neće najbolje osigurati zaštitu radničkih prava, kao i da u prijedlogu nije osigurana dovoljna zaštita starijih osoba, rodilja, trudnica i osoba s invaliditetom.

Ocijenivši da se izmjene ZOR-a donose pod pritiskom međunarodnih institucija, Njavro je istaknuo da s tim ne treba žuriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara