Odbor za Ustav odgodio odluku o zakonu o financiranju izborne promidžbe za predsjednika RH

ZBOG niza primjedbi koje su njegovi članovi, pa i oni iz HDZ-a, iznijeli na prijedlog zakona o financiranju izborne promidžbe za predsjednika RH, Odbor za Ustav i Poslovnik danas nije odlučio hoće li ga podržati ili ne.

Nakon što su članovi Odbora pozvali Vladu da promisli o tome hoće li inzistirati na hitnosti donošenja predloženog zakona, te da ga ipak Saboru uputi u dva čitanja, predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković odlučio je odgoditi odluku, a na idućoj će sjednici odlučiti hoće li Odbor zakonski tekst pokušati popraviti amandmanima ili će od Vlade tražiti dva čitanja.

Osnovni prigovor odnosio se na odredbu po kojoj bi Državno izborno povjerenstvo (DIP), utvrdi li nepravilnosti u financiranju izborne promidžbe pojedinog predsjedničkog kandidata, moglo tri dana prije izbora to objaviti u javnosti.

"To otvara mogućnost da na izbore ne utječu birači, već i neka tijela, kao što je DIP", upozorio je Mato Arlović (SDP), ukazujući da prozvani kandidat tada više ne bi mogao ispoštivati rokove za prigovor i obranio se od sumnji, jer bi izbori već prošli.

"Ovo je opasan zakon, neustavan i protivan temeljnim političkim načelima na kojima počiva naša država", rekao je.

S Arlovićevim su se tvrdnjama složili Ljubica Lalić (HSS) i Slaven Letica (HSP), ističući kako, ostane li ovakva odredba, više nitko ne bi mogao kandidatu nadoknaditi štetu ukoliko bi DIP pogriješio.

"Dovoljno bi bilo da vam netko šest dana prije izbora kaže da ste od nekog stranca dobili bocu konjaka pa da vam javnost to ne oprosti na izborima", upozorio je Letica, rekavši kako je i sam kao kandidat na predsjedničkim izborima 2000. imao sličnih problema s DIP-om.

Članovi Odbora upozorili su i da zakonom nije jasno razrađeno tko bi, a tko ne bi mogao donirati nekoga od predsjedničkih kandidata.

Naime, Vlada predlaže da se donacije onemoguće stranim državama i stranim pravnim osobama, domaćim pravnim osobama u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave, zakladama, udrugama i fondacijama u čijem su članstvu osobe iz državne ili lokalne vlasti te iz stranaka, kao i sindikatima.

Upozoreno je da u Hrvatskoj ne postoji središnji registar članova stranaka, udruga ili drugih organizacija te je stoga nemoguće utvrditi da li bi donacije bile zakonite ili ne, a oporbeni članovi Odbora Vladu su pozvali da izradi jedinstveni zakon koji će regulirati izbornu promidžbu, odnosno kampanju, kako na predsjedničkim, tako i na lokalnim te parlamentarnim izborima.

S navedenim primjedbama složili su se i HDZ-ovci Luka Bebić i Florijan Boras, također pozvavši Vladu da promisli o hitnosti donošenja tog, kao i predloženog zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

Tim zakonom Vlada predlaže da se predsjedniku koji odstupi s dužnosti nakon izbora osigura službeni automobil i vozač te fizička zaštita, kao i ured s dva službenika koji bi financirala država.

Ta prava, kao i ono da država snosi troškove njegova pogreba, bila bi trajna, odnosno dok god to bivši predsjednik želi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara