Odbor za zakonodavstvo podržao izmjene Zakona o PDV-u

SABORSKI Odbor za zakonodavstvo podržao je danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) te ga uputio u prvo saborsko čitanje.

Tim se zakonskim izmjenama predlaže smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto, u cilju, kako kažu u Vladi, rasterećenja javne potrošnje, učinkovitijeg ubiranja poreznih prihoda te suzbijanja sive ekonomije.

Predlaže se i da se u donacijama plaćanja PDV-a ne oslobađaju "najizdašniji" proizvodi, poput naftnih derivata, cigareta i alkohola.

Predložene su i izmjene kaznenih odredbi po kojima bi nadzorna tijela mogla izreći zaštitne mjere zabrane djelatnosti tvrtkama koje ne obračunavaju ili ne plaćaju PDV. Naime, po važećem zakonu takva se mjera mogla izreći ako tvrtke ne obračunavaju i ne plaćaju, dakle samo ako ne čine ni jedno niti drugo.

Izmjene bi, po prijedlogu Vlade, trebale stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora Josip Leko (SDP) prigovorio je da se izmjene predlažu bez jasne analize njihovih učinaka, bez naznaka koliko će smanjiti prihode u državnom proračunu, te da idu u korist bogatijim građanima.

Odbor je većinom glasova podržao izmjene radno-socijalnog zakonodavstva kojima Vlada po hitnom postupku predlaže korištenje trogodišnjeg porodiljnog za majku s blizancima ili troje i više djece. Riječ je o izmjenama zakona o radu, o zdravstvenom osiguranju te o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja Jadranka Kosor kazala je da je cilj izmjena poboljšati položaj žena na tržištu rada te zaustaviti negativan demografski trend.

Najavila je i da bi Vlada trebala osnovati savjet koji bi taj trend (manji broj novorođene djece i brakova s troje djece) trebao poboljšati.

Kosor je najavila i da će uskoro predložiti i izmjene Zakona o izvršenju državnog proračuna kojima bi se rodiljne naknade vratile na razinu iz 2000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara