Odgođen početak suđenja Kutli i ostalima zbog pretvorbe "Gradskog podruma"

POČETAK suđenja Miroslavu Kutli i šestero suoptuženika zbog navodnih nezakonitosti tijekom pretvorbe "Gradskog podruma" odgođen je danas na zagrebačkom Općinskom sudu zbog nedolaska petooptuženog Emilija Žubrinića.

Žubrinićev odvjetnik Krešimir Krsnik izjavio je da je njegov branjenik na seminaru u Njemačkoj. Ne dostavi li u roku od 15 dana dokumente koji dokazuju da je bio na seminaru, Žubrinić će biti priveden na raspravu koju je sudac Siniša Pleše zakazao za 12. i 13. lipnja.

Prema optužnici, Kutle je u travnju 1992. potpisao ugovor o nabavci robe i opreme za "Gradski podrum". Ugovorom, koji je supotpisao Dragutin Mužinić, direktor tog ugostiteljskog poduzeća, Kutlina se tvrtka "Globus grupa" obvezala nabavljati opremu za "Gradski podrum".

Ugovorom o cesiji "Globus grupa" je preuzela i dugovanja "Gradskog podruma" prema drugim dobavljačima. U slučaju da ta tvrtka ne može plaćati nabavu robe "Globus grupi", ali i obveze prema drugim vjerovnicima, Kutlina tvrtka se osigurala odredbom po kojoj je svoja potraživanja pretvarala u vlasnički udio.

Po tvrdnjama tužiteljstva, Kutlina tvrtka je tada počela dostavljati uvećane račune za dostavljenu robu. U tome su, po optužnici, bili upleteni Žubrinić, Mario Stepinac i Nives Simeunović.

Nadalje se tvrdi da su neke tvrtke u dogovoru s Mužinićem, te rukovoditeljima "Gradskog podruma" Ilijom Milišićem i Mariom Piškurićem, naplaćivale neisporučenu robu i nepostojeće radove.

Rukovoditelji su optuženi da su ovjeravali račune iako su znali da su lažni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutlina "Globus grupa" je navodnim nezakonitostima, po tvrdnjama tužiteljstva, stekla više od pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka u dionicama "Gradskog podruma".

Po drugoj točki optužnice Fond za privatizaciju je oštećen za 460 tisuća maraka jer su se navedene dionice prepisivale po povlaštenoj cijeni.

Svi optuženi su se u istrazi branili šutnjom.

(Hina) so soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara