Odgođen sastanak palestinskih frakcija o prekidu vatre

SASTANAK predstavnika palestinskih frakcija koji su se u ponedjeljak okupili u Kairu kako bi pregovarali o prekidu vatre, odgođen je, izvijestili su službeni izvori.

Sudionici sastanka izjavili su kako je dogovor o proglašenju prekida vatre moguć samo ako Izraelci postupe isto. Proglašenje prekida vatre ključni je korak prema nastavku posustalih bliskoistočnih mirovnih pokušaja, a raniji pokušaj uspostavljanja jednostranog primirja što su ga u lipnju proglasili Palestinci propao je nakon manje od dva mjeseca.

Dužnosnici su izvijestili kako će pregovori u Kairu, koji su trebali početi u utorak, biti odgođeni te bi mogli početi u srijedu navečer ili četvrtak, nakon što su predstavnici Hamasa i Islamskog džihada zatražili dvodnevnu odgodu zbog, kako su naveli, administrativnih i sigurnosnih razloga.

"S obzirom na zahtjeve Hamasa i Islamskog džihada pregovori će biti odgođeni za najmanje 24 sata. Počet će u srijedu navečer ili u četvrtak", izjavio je visoki dužnosnik Fataha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki muslimanski militantni vođe ocijenili su kako je odluka o odgodi pregovora ujedno i izraz njihova neslaganja s današnjim predstavljanjem neslužbenog izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma potpisanog u Ženevi.

Visoki dužnosnik Hamasa Abdel-Aziz al-Rantissi u ponedjeljak je u Gazi izjavio kako dogovor o prekidu vatre nije moguć bez povlačenja izraelskih vojnih snaga sa svih teritorija okupiranih 1967. Hamas i Islamski džihad najveći su zagovornici napada na Izraelce, a predstavnici ostalih skupina smatraju da se s dogovorom o prekidu vatre trebaju složiti i Izraelci.

(Hina) mh vkZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara