Odgođen sastanak Talijanske unije i tršćanskog sveučilišta - Novci deblokirani

NAJAVLJENI sastanak predstavnika Talijanske unije sa sjedištem u Rijeci i tršćanskog Narodnog sveučilišta, zbog nevremena koje je spriječilo dolazak Talijana, odgođen je za sutra u 11 sati, izvijestio je predsjednik Unije Maurizio Tremul koji je rekao i da su od predstavnika te tršćanske institucije doznali kako su deblokirani novci talijanske vlade namijenjeni Uniji.

Pojedinosti vezane uz dostavu i raspodjelu tog novca dogovorit će se na sutrašnjem sastanku, kazao je Tremul.

Narodno sveučilište u Trstu posrednik je u slanju novca talijanske vlade zajednicama talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su objedinjene u Talijanskoj uniji.

Sredinom prosinca prošle godine Upravni odbor Narodnog sveučilišta u Trstu donio je jednostranu odluku o blokadi tog novca tvrdeći kako Sveučilište ne želi biti samo posrednik, već želi znati za koje se programe taj novac troši. Financiranje Talijanske unije od strane talijanske vlade obavlja se na temelju tzv. glavnog plana suradnje tršćanskog Sveučilišta i Unije u kojem su navedeni godišnji programi i potrebe Unije. Čelnici Talijanske unije reagirali su tvrdnjama da tršćansko Sveučilište nije ovlašteno za samoinicijativno donošenje odluka o prijenosu novca.

Predsjednik Upravnog odbora TU-a Silvano Zilli ustvrdio je da je odluka iz Trsta u suprotnosti sa stajalištima talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Nakon priopćenja pristiglog iz talijanske vlade ovoga mjeseca, kojim je dana podrška mišljenjima Talijanske unije, deblokirani su novci u Narodnom sveučilištu u Trstu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara