odgođena rasprava na početku suđenja za eksploziju u ogulinskoj vojarni

Na Općinskom sudu u Ogulinu danas je odgođena glavna rasprava na prvom ročištu po optužnici za eksploziju u ogulinskoj vojarni "Sv. Petar", 16. studenoga 2000., zbog zahtjeva za izuzećem sutkinje. L

U eksploziji je teško stradao 21 ročni vojnik od kojih je devet teško ozlijeđeno, a šest je zadobilo ozljede opasne po život.

Optužnica protiv šestorice tadašnjih ročnika, dočasnika i časnika za eksploziju podignuta je u travnju ove godine, a okrivljeni su za kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Rasprava je odgođena zato što je prije početka odvjetnik prvookrivljenog Danijela Došena zatražio izuzeće sutkinje Đurđe Lipošćak i predsjednika karlovačkog Županijskog suda Davorina Rukavine.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović obrazložio je taj zahtjev tvrdnjom da tijekom istražnog postupka ni on, ni okrivljeni Došen, nisu bili obaviješteni o obavljanju istražnih radnji, uključujući rekonstrukciju događaja, a na njihovu žalbu za zaštitu zakonitosti Županijski sud nikada nije odgovorio.

Sutkinja Lipošćak potvrdila je da u spisu žalba postoji, ali ne i odgovor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Vilajtović također je prigovorio Županijskom sudu u Karlovcu da je Ministarstvu obrane omogućena primjerena suradnja s Istražnim centrom "s čim se tadašnji ministar obrane Jozo Radoš javno hvalio, ali obveza je istražnog suca i da mene i mog branjenika obavijesti o postupku", rekao je odvjetnik Vilajtović.

Na zakazanu raspravu odazvali su se, uz prvookrivljenog Danijela Došena (tadašnjeg ročnika koji je u eksploziji teško stradao i izgubio nogu), i razvodnik Nikola Stjepan Vuk, poručnik Ivica Škoro, natporučnik Predrag Šinjori i satnik Alojz Fleten.

Šestookrivljeni natporučnik Jerko Sablje raspravi se nije odazvao, a poziv mu sud nije uspio ni uručiti zbog nepoznate adrese.

Sutkinja Lipošćak rekla je da o izuzeću predsjednika Županijskog suda odlučuje Vrhovni sud RH.

(Hina) vh sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara