Odgođeno suđenje za brutalno ubojstvo splitskog dilera, čak se i sutkinja čudi

Odgođeno suđenje za brutalno ubojstvo splitskog dilera, čak se i sutkinja čudi
Na fotografiji je ubijeni Ante Prnjak Foto: Facebook

DANAS je na Županijskom sudu u Splitu trebalo početi suđenje 27-godišnjem Liridonu Berishi za teško ubojstvo Ante Prnjaka. Ipak, suđenje je odgođeno zbog bizarne pogreške.

Naime, Berisha se nije pojavio na sudu. On se nalazi u istražnom zatvoru u Zadru te je jučer trebao biti dovezen na suđenje. Neposredno prije početka rasprave, sutkinju Višnju Strinić je Berishin odvjetnik obavijestio da ga je zvao Berisha koji je rekao da ga djelatnici zadarskog zatvora neće dovesti u Split jer su mu rekli da rasprave nema nego tek idući petak, 15. studenoga, javlja Slobodna Dalmacija.

"Pozivi za raspravu su uredno dostavljeni i okrivljeniku i Zatvoru u Zadru", ustvrdila je sutkinja Strinić kojoj nije bilo jasno kako je došlo do ovog nesporazuma.

Mučni detalji ubojstva

Podsjetimo, Berisha je osumnjičen da je u kolovozu prošle godine na splitskom TTTS-u iz neposredne blizine u Prnjaka ispalio najmanje 14 hitaca iz automatske puške te ga ubio na licu mjesta. Nakon ubojstva je zapalio Prnjakov BMW.

"Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da se 21. kolovoza 2018. između 22:37 i 22:48 sati, prema prethodnom dogovoru s oštećenikom i njegovim osobnim vozilom marke BMW dovezao na napušteno i mračno mjesto na području Županije splitsko-dalmatinske, gdje je iskorištavajući poznanstvo i njegovo povjerenje, svjestan da u blizini nema ljudi i da je mračno te noć, zatražio od njega da klekne ispred njega na koljena, držeći ga tako u strahu.

Okrivljenik je, tereti ga se, u nakani da ga usmrti, u pravcu njegovog tijela iz neposredne blizine ispalio najmanje četrnaest hitaca iz automatske puške nanijevši mu četrnaest prostrjelnih rana, i to šest strijelnih rana glave od kojih dvije u području zatiljka, a četiri u sljepoočnom području desno s oštećenjem mozga, jezika i vratnih organa te prijelomom kostiju glave i vratne kralježnice, četiri strijelne rane leđa i jedna prsnog koša lijevo, strijelnu ranu lijeve podlaktice, strijelnu ranu desne šake te strijelnu ranu desne natkoljenice, kao i prijelom osmog i devetog lijevog rebra te petog i osmog desnog rebra s brojnim ozljedama unutarnjih organa.

Navedene ozljede su prouzrokovale smrt žrtve na mjestu događaja. 

Okrivljenika se tereti da je u jutarnjim satima 22. kolovoza 2018., nakon počinjenja navedenog kaznenog djela došao u mjesto na području Županije splitsko-dalmatinske s nakanom da zapali žrtvino osobno vozilo marke BMW kako bi se uništili tragovi odnosno dokazi počinjenja kaznenog djela. Nakana okrivljenika je bila da onemogući dokazivanje u postupku pred sudom zbog čega je uzeo kanistar benzina i polio navedeno vozilo te ga zapalio", stoji u optužnici.

Berisha tvrdi da je on bio žrtva

Berisha je u svoju obranu rekao da je on bio žrtva i da ga je Prnjak maltretirao pa ga je ubio u strahu za vlastiti život nakon što mu je ovaj predao pušku.

Pretpostavlja se da će obrana rušiti drugu točku optužnice u kojoj se Berisha tereti da je sprečavao dokazivanje, odnosno uništavao dokaze nakon što je ubio Prnjaka. Zapalio je njegov BMW kako bi uništio tragove i dokaze.

Stav obrane je da se Berisha kao počinitelj ubojstva ne bi mogao još teretiti i za uništavanje dokaza jer bi to trebalo biti obuhvaćeno samim kaznenim djelom ubojstva. Branitelj Željko Gulišija smatra da bi jedino druge osobe mogle biti optužene za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara