Odgovor na prijetnju sankcijama: Ahmadinedžad želi od SAD-a kupiti uran

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je od SAD-a da im prodaju 20-postotno obogaćeni uran. Kako je izjavio "Iran je spreman na suradnju s SAD-om i na nuklearnom planu".

"Spremni smo na sastanku u Ženevi razgovarati o nekim pitanjima, uključujući našu spremnost da kupimo visokoobogaćeni uran za naše unutrašnje potrebe", rekao je Ahmadinedžad u intervjuu za Washington Post.

Pod unutarnjim potrebama, Ahmadinedžad je smatrao medicinske potrebe. Naime, prema njegovim riječima, tim uranom se u Teheranu rade lijekovi. "Nuklearni reaktor u Teheranu već tri godine radi na proizvodnji lijekova, a visokoobogaćeni uran smo dosad kupovali od drugih zemalja."

Posjedovanje atomske bombe je nemoralno

Predsjednik Irana je objasnio da je za bombu potreban 99,7-postotni uran, a da je iranski nivo obogaćivanja između tri i pet posto. "Smatramo da je posjedovanje nuklearne bombe nemoralno", rekao je Ahmadinedžad kojega su mnogi krivili za tajnu gradnju nuklearne bombe zbog koje su Iranu prijetile i sankcije.

Ahmadinedžad je najavio suradnju s američkim predsjednikom Barackom Obamom ukoliko "dođe do promjene američke politike, a ne ostane se na onoj koju je provodio George Bush."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara