Odgovor S. Zillija - potpisnici predstavljaju manjinu talijanskih zajednica

PREDSJEDNIK Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli, komentirajući jučerašnje priopćenje predstavnika šest lokalnih Zajednica Talijana u kojem se osuđuje Zillijev zahtjev za ostavkom čelnika Narodnog sveučilišta u Trstu, rekao je da je riječ o manjini talijanskih zajednica te da u potpunosti odbacuje stajališta iz tog priopćenja.

Potpisani imaju pravo na takve poteze, no, kako je rekao Zilli, riječ je o predstavnicima šest od 50 lokalnih Zajednica Talijana objedinjenih u Talijanskoj uniji. Rekao je da su Tulio Persi iz Zajednice Talijana u Puli i Teobaldo Rossi iz Zajednice Talijana u Mošćeničkoj Dragi, koji su potpisali priopćenje, članovi skupštine Talijanske unije te da predstavljaju oporbu sadašnjem čelništvu TU-a. Zilli tvrdi da oni zajedno imaju najviše 10 posto glasova u Skupštini TU-a.

Rekao je kako odbacuje navode u tom priopćenju jer da nisu ničim potkrijepljeni te je dodao da je on svoj zahtjev za ostavkom članova Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu argumentirao time da su stajališta toga tijela suprotna stajalištima talijanskog veleposlanstva u Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zilli je ustvrdio da nitko ne sprječava nikoga da se susreće s predstavnicima Narodnog sveučilišta u Trstu, što je navedeno u priopćenju. Rekao je da su prije nekog vremena predstavnici te tršćanske institucije obišli osobno brojne lokalne Zajednice Talijana.

U priopćenju stoji da predstavnici Zajednica Talijana iz Pule, Opatije, Mošćeničke Drage, Splita, Gamboca pokraj Buja i Buzeta osuđuju Ziilijev zahtjev za ostavkom čelnika tršćenskog Narodnog sveučilišta zbog obustave isplate sredstava talijanske vlade Talijanskoj uniji u Sloveniji i Hrvatskoj. U priopćenju traže od talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija da ´provede nadzor i zaustavi individualno djelovanje Silvana Zillija´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara