Odluka ICTY-a o vraćanju Norca - znak povjerenja u hrvatsku izvršnu i sudsku vlast

ODLUKOM da general Mirko Norac nakon izjašnjavanja o krivnji bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, Haški sud pokazao je da ima povjerenja u hrvatsku izvršnu i sudsku vlast, izjavio je u četvrtak u Haagu pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s ICTY-jem Jakša Muljačić.

"To je mudra i očekivana odluka suda u okviru svih jamstava koja je dala hrvatska vlada. Time je sud pokazao povjerenje u hrvatsku vladu, ali i poštivanje njezine sudske vlasti u trenucima kada pokušavamo dokazati da je hrvatsko sudstvo apsolutno spremno za preuzimanje slučajeva", rekao je Muljačić nakon prvog pojavljivanja generala Norca pred Haškim sudom.

Haški sud prihvatio je prijedlog hrvatske vlade, s kojim su se složili i Tužiteljstvo i obrana, da Norac bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, gdje je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991.

"Norac se vraća na izdržavanje kazne zatvora u Rijeci, a hrvatska vlada obvezala se poštivati sva pravila koja vrijede za haške pritvorenike pa će on ujedno biti i pritvorenik ICTY-ja u Rijeci", dodao je Muljačić.

On je povoljnom ocijenio i činjenicu da se na prvom pojavljivanju raspravljalo i o prijedlogu Tužiteljstva da se optužnica protiv Norca objedini s onom protiv generala Rahima Ademija, što "otvara mogućnost da se u dogledno vrijeme odluči i o eventualnom prepuštanju cijelog predmeta Hrvatskoj".

"Možemo se samo nadati da će Norcu i Ademiju biti suđeno u Hrvatskoj, no to nije gotova stvar", rekao je odvjetnik Željko Olujić, branitelj generala Norca.

Tek ako se objedine optužnice možemo očekivati odluku o prepuštanju procesa Hrvatskoj, no prije toga obrana treba odgovoriti na prijedlog Tužiteljstva, dodao je.

Vijeće je dalo Tužiteljstvu tri dana da dostavi obrani sav popratni materijal uz optužnicu, nakon čega će obrana imati 14 dana za odgovor na prijedlog tužiteljstva. Predraspravni sudac Liu Daqun rekao je da vijeće želi donijeti odluku o objedinjavanju optužnica prije ljetne stanke u radu suda koja počinje prvog tjedna u kolovozu.

General Norac (37) izjasnio se da se ne osjeća krivim ni prema jednoj od pet točaka optužnice koja ga po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnoga prava i običaja počinjene u operaciji Medački džep u rujnu 1993. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osjećam se krivim, časni sude", rekao je Norac nakon svake od pet točaka optužnice koje mu je čitao sudac Liu.

Prethodno je, na traženje suca, optužnica pročitana u cijelosti što je potrajalo 45 minuta i inače je rijetko u praksi ICTY-ja.

U optužnici podignutoj u svibnju ove godine, Norca se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi, za ubojstva najmanje 29 srpskih civila i pet zarobljenih vojnika, pljačku imovine i beobzirno razaranje triju srpskih sela u Medačkom džepu kod Gospića u kojemu je uništeno oko 300 kuća i gospodarskih objekata.

Istaknuto je da je nakon akcije hrvatskih snaga, koja je trajala od 9. do 17. rujna 1993., Medački džep učinkom sustavnih protupravnih djela postao potpuno nepogodan za život.

Norac je u akciji oslobađanja okupiranog teritorija Medačkog džepa, područja od 20 četvornih kilometara kod Gospića u tzv. "ružičastoj zoni" kraj tadašnjeg UNPA Sektora Jug, sudjelovao kao 26-godišnji pukovnik - zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade Hrvatske vojske, udarne postrojbe u toj akciji, i zapovjednik Sektora 1., operativne skupine koju su činile sve angažirane snage.

U optužnici se ističe da je Norac imao središnju ulogu u razradi, planiranju, zapovijedanju i izvođenju operacije Medački džep tijekom koje su počinjene teške povrede međunarodnog humanitarnog prava, zbog čega ga se tereti po osobnoj odgovornosti.

Također se navodi da snosi odgovornost zapovjednika jer je imao moć, vlasti i dužnost da spriječi teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava no nije poduzeo mjere da spriječi kaznena djela ili kazni počinitelje.

General Norac bit će već danas vraćen u Hrvatsku, posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesa kojim je oko 13 sati doputovao u amsterdamsku zračnu luku Schipol. Sudac Liu je nizozemskim vlastima naložio da ga iz Haaga vrate na Schipol a hrvatskim da ga preuzmu u zračnoj luci i vrate u Rijeku.

Sudac je rekao da će Norac biti u hrvatskom pritvoru pod nadzorom ICTY-ja, da mora uživati sva ona prava koja ima kao pritvorenik ICTY-ja, da ne smije napuštati pritvor bez izričite suglasnosti raspravnog vijeća, da mu se mora osigurati zdravstvena njega, da zatvorske vlasti moraju nadzirati sve njegove kontakte osim onih s braniteljem, da mora biti spriječen svaki pokušaj utjecaja na svjedoke, da se tajništvo ICTY-ja mora redovito izvješćivati o njegovim kontaktima s osobama osim branitelja te da u svakom trenutku kada ICTY to zatraži treba biti doveden u Haag.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara