Odluka o mogućoj istrazi protiv Hrvoja Petrača znat će se u ponedjeljak

ODLUKA Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda o tome hoće li se istraga o otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca proširiti i na Hrvoja Petrača javnosti će biti poznata u ponedjeljak, izjavio je danas predsjednik tog suda Božidar Rumenjak.

"Izvanraspravno vijeće danas odlučuje o tom slučaju, no riječ je o složenom predmetu, pa će odluka biti objavljena u ponedjeljak do kada bi Vijeće odluku trebalo pismeno obrazložiti", kazao je Hini Rumenjak.

Istražni sudac Zoran Luburić jučer se nije složio sa zahtjevom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) da se istraga o otmici maloljetnog Zagorčeva sina proširi i na Hrvoja Petrača. Sudac je ocijenio da USKOK-ovi dokazi nisu dovoljni za zaključak da postoji opravdana sumnja da je i Petrač, uz devetoricu osumnjičenih, umiješan u otmicu.

U slučaju kada istražni sudac izrazi neslaganje sa istražnim zahtjevom zakonom je predviđeno da takvu odluku preispituje Izvanraspravno vijeće na čije rješenje stranke imaju pravo žalba Vrhovnom sudu.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer ranije su već najavili da će se žaliti Vrhovnom sudu ako Izvanraspravno vijeće potvrdi Luburićevu odluku.

USKOK Petrača sumnjiči da je upravljao zločinačkom organizacijom koja je 23. veljače otela Zagorčeva sina, te predlaže da mu se odredi pritvor, a budući da je Petrač nedostupan policiji traži se raspisivanje međunarodne tjeralice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog tvrdnjama USKOK-a navodno idu iskazi koje su trojica osumnjičenih za otmicu dali policiji nakon uhićenja. Iskaze je ovoga tjedna objavio tjednik "Globus", a u kojima ta trojica Petrača navode kao glavnog naručitelja otmice.

Policija je zbog otmice do sada uhitila šestoricu osumnjičenih, Novicu Petrača (23), sina Hrvoja Petrača, kojega se tereti da je upravljao otmicom, Marinka Gošuljevića Kineza (33), Sinišu Ježovita (33), Stevu Smrčeka (29), Ivana Bastalića (51) i Darka Jaića (25).

Za trojicom osumnjičenika koju su u bijegu - braćom Mateković, Ivanom (31), Nikolom (26) i Liberom (30) policija je raspisala međunarodnu tjeralicu, a najstarijeg brata Ivana osumnjičila je kao organizatora zločinačke organizacije.

USKOK i policija tvrde da je zločinačka organizacija planirala otmice djece još nekih hrvatskih poslovnih ljudi.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara