Odluka o pregovorima Hrvatske i EU najranije 13. lipnja

NAJRANIJI mogući termin za odluku o početku pregovora Europske unije i Hrvatske je po svemu sudeći 13. lipanj, javila je u četvrtak radio postaja Glas Amerike (VOA).

Ukoliko se ništa dramatično ne dogodi do sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, u ponedjeljak u Bruxellesu, najraniji mogući termin za odluku o otvaranju pregovora EU i Hrvatske je 13. lipnja kada se ministri ponovo sastaju, kaže VOA.

VOA javlja, pozivajući se na diplomatske izvore predsjedatelja EU-a Luxembourga, da u ovom trenutku "nema nikakvog novog, pogotovo ne značajnog pomaka u suradnji Zagreba s Haagom što znači, ne dogodi li se ništa do redovnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, da se ad hoc skupina za procjenu suradnje neće ni sastajati jer za to nema potrebe".

Glavni argument za odluku ministara hoće li EU pokrenuti pregovore s Hrvatskom o pristupanju Uniji bit će ocjena glavne tužiteljice Suda Carle del Ponte koju će dati u istupu pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, kaže VOA.

Ukoliko tužiteljica da zeleno svjetlo, ministrima ne treba puno za odobravanje starta pristupnih pregovora s Hrvatskom, navodi radio postaja.

Predstavnici Velike Birtanije su novinarima potvrdili da, što se njih tiče, "s pozitivnim mišljenjem Haaga pregovori mogu startati odmah", prenosi VOA.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara