Odluka o presudi za "lažni magisterij" do 4. svibnja kad nastupa zastara

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Splitu idućih će dana odlučiti o žalbi odvjetništva na oslobađajuću presudu u slučaju "lažnog magisterija" protiv Ante Đapića i Borisa Kandarea za što apsolutna zastara nastupa 4. svibnja, potvrđeno je na Županijskom sudu.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) žalbu je uputilo osam dana nakon donošenja oslobađajuće presude 4. travnja, a Županijski sud u Splitu jučer je zaprimio spis presude nakon što se o njoj očitovalo i Županijsko državno odvjetništvo, pa su stvoreni svi preduvjeti za donošenje odluke prije apsolutne zastare.

Međutim, Izvanraspravno vijeće može jedino potvrditi ili ukinuti presudu suca Roberta Pešutića, tako da bi, ako je ukine i vrati na ponovno suđenje, zastara svejedno nastupila, jer ne bi bilo vremena da do 4. svibnja ponovno počne suđenje i izrekne nova presuda.

Pravni učinak postigao bi se jedino potvrdom oslobađajuće presude u zakonskom roku.

ODO je žalbom zatražio ukidanje presude i vraćanje na ponovan postupak zbog povrjeda Zakona o kaznenom postupku, odnosno, kako je u žalbi navedeno, zbog nerazumljivosti i proturječnosti u presudi.

U Državnom odvjetništvu, kako se doznaje, svjesni su da je slučaj za njih gotov i da bi im zadovoljštinu moglo donijeti jedino ukinuće presude, premda više ne bi bilo vremena za izricanje drukčije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Đapić i Boris Kandare 4. travnja oslobođeni su optužbe za poticanje, odnosno zloporabu položaja i ovlasti u "slučaju lažnog magisterija".

Đapić je magistarski rad obranio 4. svibnja 1999., a taj je datum ODO uzeo kao vrijeme počinjenja djela koje im se stavlja na teret.

Predsjednik Sudskog vijeća Robert Pešutić u izreci presude naveo je kako je uistinu dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao svoj magistarski rad iz radova tadašnjeg mentora Kandarea, "ali se time trebalo baviti Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta u Splitu koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti".

U obrazloženju dijela oslobađajuće presude Kandareu sudac Pešutić je naveo da "mentor ne može nikomu dati magisterij, nego odluku o tome donosi povjerenstvo Pravnog fakulteta koje je, po stajalištu tog suda, odgovorno za to što je Đapić promaknut u magistra pravnih znanosti".

Suđenje je prvi put počelo u listopadu 2002. i trajalo je sve do listopada 2004., kada je Đapiću, jer su u međuvremenu bili parlamentarni izbori, ponovno morao biti ukinut imunitet saborskog zastupnika, kako bi se mogla održati glavna rasprava.

Sabor je to učinio tek polovicom ožujka ove godine, premda je zahtjev sudac Pešutić uputio još potkraj prošle.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara