Odluka žalbenog vijeća ICTY-a o Miloševiću u ponedjeljak

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) objavit će u ponedjeljak 1. studenoga odluku o žalbi na postavljenje branitelja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, saznaje se u petak iz izvora ICTY-a.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu predsjednik suda Theodor Meron, svoju će odluku objaviti u pisanom obliku, izvijestila je iz Haaga srbijanska agencija Beta.

U Miloševićevo ime žalbu su 23. rujna podnijeli britanski odvjetnik Steven Kay i njegova pomoćnica Gillian Higgins koje mu je sud početkom rujna postavio za branitelje po službenoj dužnosti.

Oni su zatražili da Žalbeno vijeće izmijeni "pogrešnu odluku" prvostupanjskog vijeća i vrati Miloševiću pravo da se brani sam.

ICTY je postavljanjem branitelje htio izbjeći daljnje odgode i odugovlačenje maratonskog suđenje Miloševiću, za kojeg su liječnici utvrdili da mu daljnje iscrpljivanje vođenjem obrane može fatalno ugroziti zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No odluka je izazvala bojkot svjedoka obrane koji su odbili doći u Haag sve dok se Miloševiću ne vrati pravo da se brani sam, što je rezultiralo blokadom procesa.

Kay i Higgins su u 12 tjedana dokaznog postupka obrane uspjeli ispitati samo pet svjedoka, uz odbijanje optuženog da s njima na bilo koji način surađuje i daje im upute. Na kraju su odustali od daljnih napora i, prije odluke Žalbenog vijeća, ovoga tjedna zatražili od Tajništva ICTY-a da ih razriješi dužnosti.

U zahtjevu ističu kako im odvjetnički kodeks ne dopušta da nastave voditi obranu optuženog protiv njegove volje i bez suradnje.

Na raspravi o žalbi 23. listopada Milošević je inzistirao na vraćanju prava da se brani sam, kao jedinom zahtjevu od kojeg ne misli odustati.

Bivšem predsjedniku SRJ u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile tijekom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu 90-ih godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara