Odlukom Uprave VAD-a trojica alkara vraćena u četu

Odlukom Uprave VAD-a trojica alkara vraćena u četu
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ODLUKOM nove Uprave Viteškog alkarskog društva trojica trofejnih alkara koji su isključeni iz alkarskih natjecanja od 2001. godine, zbog toga što su se javno usprotivili "gruboj politizaciji Alke i vrijeđanju predsjednika Republike Stjepana Mesića", ponovno su vraćena u alkarsku četu.

Riječ je o Ognjenu Preostu, peterostrukom pobjedniku Alke, Stipi Breki, koji je četiri puta bio pobjednik, Ivici Periću, pobjedniku Alke 2001. godine, kojemu je alkarska Uprava zabranila primiti darove tadašnjega pokrovitelja predsjednika Stjepana Mesića, koji je na završnim svečanostima bio izvrijeđan.

Dogovor o vraćanju tih alkara u alkarsku četu postignut je na današnjem zajedničkom sastanku članova Uprave VAD-a i trojice alkara, čime je nova Uprava priznala da nije bilo temelja za isključenje te trojice trofejnih kopljanika.

Međutim, upravo na prijedlog spomenute trojice alkara, oni ove godine neće sudjelovati u natjecanjima jer su pripreme kopljanika za 291. baru, čoju i alku pred samim krajem.

"Ne bi bilo korektno da mi ove godine, pošto nismo dosad sudjelovali u pripremama koje traju dva mjeseca, budemo kandidati za natjecatelje, nego ćemo to učiniti za 292. Alku." - rekao je Stipe Breko u utorak nakon završenog sastanka, a to je potvrdio i predsjednik Upravnog odbora VAD-a Stipe Jukić.

Inače, prošli su se tjedan alkari Stipe Breko i Ivica Perić oglasili priopćenjem za javnost jer još nisu vraćeni u alkarsku četu niti pozvani na pripreme za ovogodišnja natjecanja unatoč tomu što ih je Časni sud proglasio nevinim za ono zbog čega su isključeni iz alkarske čete.

Naime, novoizabrani Časni alkarski sud obustavio je početkom lipnja stegovni postupak protiv Breke i Perića kojima je Upravni odbor Viteškog alkarskog društva 2001. zabranio sudjelovanje u alkarskim natjecanjima jer se, uz ostalo, nisu složili s odlukom tadašnjeg UO-a da alkarski slavodobitnik Perić te godine odbije dar predsjednika države Stjepana Mesića.

Breko i Perić su u zajedničkom priopćenju za javnost, među ostalim, naveli kako se "čini da su krivi što su se jasno i glasno u svoje ime, i u ime, na žalost, šutljive većine pučanstva Sinja i Cetinske krajine usprotivili zlouporabi Alke u političke svrhe onih koji su Alku doveli do moralnog dna".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara