Određen istražni zatvor dvojici osumnjičenih za ratni zločin u Vukovaru

Određen istražni zatvor dvojici osumnjičenih za ratni zločin u Vukovaru
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

SUDAC istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor dvojici osumnjičenika, koji su u četvrtak uhićeni zbog sumnje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine, doznaje se na tom sudu.

Osumnjičenog 63-godišnjaka i 64-godišnjaka tereti se da su, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, odnosno Teritorijalne obrane Petrova Gora, u rujnu 1991. godine sudjelovali u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište.

Mučili zarobljenike

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna 1991. u štabu srpske paravojne postrojbe TO "Petrova Gora", kao pripadnik te postrojbe, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol.

Sumnja se da je nakon toga osumnjičenik zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol.

Osumnjičenog 64-godišnjaka tereti se da je 15. rujna 1991. zajedno s pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO "Petrova Gora", zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka Josipa i Zlatka Palahinjaka, kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Tereti ga se i da je tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, nakon nekoliko dana zlostavljanja, odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i pokopali jedno tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i s ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara