Održan sastanak hrvatsko-talijanske komisije za Jadran

U RIMU je u četvrtak održan sastanak Mješovite hrvatsko-talijanske komisije za pitanja ribarstva i ekologije u Jadranu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatsko izaslanstvo predvodili su pomoćnik ministra vanjskih poslova Mario Nobilo i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Ivan Katović, dok je talijansko izaslanstvo vodio Vittorio Paolini iz Direkcije za Europu talijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

U izaslanstvima su sudjelovali stručnjaci iz različitih resora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rasprava se, kaže se u priopćenju, vodila na temelju Position papera kojeg je hrvatska vlada pripremila za potrebe pripremnog sastanka koji će se na temu budućnosti ribarske politike u Sredozemlju održati u Bruxellesu 22. rujna.

U priopćenju se kaže da je talijanska strana izrazila razumijevanje za međunarodno-pravnu i znanstveno-tehničku dokumentaciju sadržanu u Position paperu, ali je upozorila na političke okolnosti eventualnih odluka Hrvatskog sabora čija bi vremenska dimenzija trebala uvažiti širi međunarodni kontekst.

Talijanska i hrvatska strana suglasile su se da je, za vrijeme priprema Ministarske konferencije u Veneciji krajem studenog te i nakon nje, potrebno intenzivirati međunarodnu suradnju jadranskih država u provođenju mjera s ciljem očuvanja Jadrana. U tom kontekstu talijanska strana je prihvatila sudjelovanje na sastanku svih jadranskih država 23. rujna 2003. u Bruxellesu na marginama pripremnog sastanka za Veneciju, a kojeg je Hrvatska inicirala upravo s tom svrhom, kaže se u priopćenju.

Hrvatska strana je izložila talijanskoj strani osnovne argumente zbog kojih je, sukladno politici Europske unije za Sredozemlje, potrebno proširiti jurisdikciju obalnih država u Jadranu, te ju je upoznala s tijekom rasprave koja se na tu temu vodi u RH. Talijanska i hrvatska strana postigle su visoki stupanj suglasnosti glede nužnosti poduzimanja određenih mjera u cilju zaštite morskog okoliša, sigurnosti plovidbe te održivog ribolova u Jadranu. Dogovoren je nastavak multilateralne i bilateralne suradnje, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara