Vučić u Zagreb donio podatke o ljudima koji su već pronađeni

Vučić u Zagreb donio podatke o ljudima koji su već pronađeni

Foto: Pixsell/Boris Scitar

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić u Hrvatsku je donio podatke o slučajevima nestalih ljudi koji su već pronađeni.

"Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba dostavljene prilikom službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Republici Hrvatskoj, ocijenjeno je kako su dostavljene u dobroj namjeri, no provjerom je utvrđeno kako se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene", piše u priopćenju Ministarstva branitelja.

Na poziv Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, u Zagrebu je jučer održan sastanak predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića i predsjednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe, Veljka Odalovića.

Unaprjeđenje međusobnih odnosa


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku su raspravljana otvorena pitanja i zahtjevi obje strane, analizirani odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

S ciljem unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995., odnosno 1996. godine te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novoga akta prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.  Obje strane su ocijenile kako je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašena stajališta o nadležnostima i standardima.

Također, obje strane su dale potporu projektu "Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba" te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Također je dogovoreno i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja travnja ove godine, a u međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara