Održana debata Johnsona i Corbyna, međusobno se napadali oko Brexita

Održana debata Johnsona i Corbyna, međusobno se napadali oko Brexita
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson obećao je sinoć da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja i jamčio je novi trgovinski sporazum do kraja sljedeće godine, pokušavajući se nametnuti u debati s oporbenim čelnikom Jeremyjem Corbynom kao jedini lider koji može učinkovito provesti Brexit.

U televizijskom sučeljavanju organiziranom uoči izbora 12. prosinca i Johnson i Corbyn međusobno su se u raspravi o Brexitu optuživali za kršenje obećanja. Raspravu je prenosio kanal ITV.

"Sigurno ćemo izaći 31. siječnja jer imamo sporazum ... to je već gotova stvar", rekao je Johnson, aludirajući na sporazum o izlasku koji je postigao s EU-om, ali koji nije bio prihvaćen u britanskom parlamentu.

Corbyn je rekao da želi pregovarati o novom sporazumu o izlasku iz EU-a koji bi trebao biti dogovoren u roku od šest mjeseci, a zatim bi se o njemu glasalo na referendumu na kojemu bi birači imali mogućnost izabrati i ostanak Britanije u Uniji. Corbyn je rekao da će prihvatiti i provesti bilo koji rezultat tog glasanja.

Nakon televizijske rasprave, 51 posto ispitanih u anketi reklo je da je Johnson ostavio bolji dojam, dok je 49 posto ocijenilo da je uvjerljiviji bio Corbyn.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara