Održano prvo ročište povodom tužbe suca Grbavca protiv "Nacionala"

NA OPĆINSKOM sudu u Splitu danas je održano prvo ročište povodom privatne tužbe istražnog suca Županijskog suda u Splitu Stanka Grbavca protiv nakladnika "Nacional" za naknadu nematerijalne štete, prema odredbama Zakona o javnom priopćavanju.

Sudac Grbavac potražuje od Nacionala 60 tisuća kuna zbog pretrpljenih duševnih boli koje mu je prouzročio tekst novinara Željka Rogošića, pod naslovom "Strasbourg će preuzeti slučaj Slobodna zbog blokade istrage protiv Pašalića, Krpine i Jarnjaka", objavljenog u tom listu 9. srpnja prošle godine.

Novinar Željko Rogošić u svom je iskazu potvrdio da je on autor tog testa, te da bi i danas napisao isti tekst vezan uz slučaj pretvorbe "Slobodne Dalmacije" u kojem je navedeno da je sudac Grbavac spriječio istragu kojom bi se, kako je kazao, stekle osnove za optužbu Ivića Pašalića i Drage Krpine. Po njegovim riječima, povod za taj tekst bilo je onemogućavanje tadašnjeg direktora Splitske banke Frane Mitrovića da svjedoči o tome kako mu je politika (Pašalić i Krpina) naredila prodaju dionica Miroslavu Kutli, u čemu ga je spriječio sam sudac Grbavac.

Grbavac je, po Rogošićevim riječima, u tijeku postupka pokušao sakriti bit problema zbog nekih svojih interesa. Rogošić je također naveo da se u pisanju teksta rukovodio činjenicama, te da nije točna tvrdnja da je cijeli tekst pun neistina, kako stoji u tužbenom zahtjevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je Mitrović već o tome svjedočio u jednom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zagrebu.

Sudac Grbavac u svom je iskazu naveo da je zbog niza kleveta izrečenih u tom tekstu morao potražiti pomoć liječnika, dodajući da je tijekom cijelog postupka postupao savjesno, kao sudac hrvatske države, a ne kao pripadnik neke stranke. Dodao je da država neće daleko stići ako će "nam zakone krojiti ulica i novine".

Na upit opunomoćenika tuženika zašto je tužio Nacional, a ne i druge novine koje su također pisale o tom slučaju, Grbavac je odgovorio da je to njegovo privatno pravo.

Sljedeće ročište zakazano je za 12. svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara