Odvjetnica Alaburić o uhićenju i suđenju Duhačeku: "Nedopustiv atak na slobodu"

Odvjetnica Alaburić o uhićenju i suđenju Duhačeku: "Nedopustiv atak na slobodu"
Screenshot: N1, Foto: Filip Kos/ Index

O POSTUPKU Plenkovićevih i Božinovićevih žandara koji su cijeli dan maltretirali Indexovog novinara Gordana Duhačeka razgovarali smo s Vesnom Alaburić, hrvatskom odvjetnicom i stručnjakinjom za medijsko pravo. Cijeli slučaj Duhaček zapravo je zbirka krajnje neuobičajenih poteza u nominalno demokratskoj državi.

"Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja", kaže Alaburić za Index.

"Netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom bilo koje pjesme, ali zbog toga nitko ne bi smio u jednoj demokratskoj zemlji biti kažnjen ni na koji način", dodaje Alaburić te podsjeća kako od svih mogućih pjesama propisi "štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme".

"Ovo je u kategoriji verbalnog delikta"

No Duhaček je pretrpio silne neugodnosti zbog objava na društvenim mrežama, a posebno zbog persiflaže "Vile Velebita", pjesmice koja može biti himna jedino kavanskog hrvatstva, a dosad joj nisu dijagnosticirana sakralna svojstva. Može li se govoriti o povampirenju verbalnog delikta?

"Pa ja ne volim koristiti riječi poput povampirenja, ali ovo bi zaista bilo u kategoriji verbalnog delikta i kažnjavanja za izgovoreno mišljenje", odgovara Alaburić.

Indikativna je izrazita upornost državnih organa. Njihovo višemjesečno njuškanje oko Duhačeka, želja za privođenjem čak i dan nakon što se javio policiji te suludi sudski postupak. Nije li čudno to ustrajavanje države?

"Smatram da je vrlo neobično. On se sam javio policiji i želio im reći sve što ih zanima, a to nije uspio napraviti. I sljedeći dan biva priveden iz zračne luke. To je više nego neuobičajeno i ukazuje na neke loše namjere prema novinaru. Smatram da se takvo postupanje policije ne može opravdati i ne sjećam se da je policija na sličan način ikada postupila kad se radilo o nekim drugim sadržajima koji su nailazili na negativne reakcije nekog dijela javnosti", zaključuje Alaburić.

U rezimeu, imamo cijeli dan potrošen na hrvatsku policiju i sud. Možda zato što su htjeli zastrašiti novinara. U tom slučaju, nisu uspjeli i postigli su suprotan efekt. Ili, što je možda čak i strašnije, zaista nemaju pojma o svojim zakonskim ovlastima, ne razumiju slobodu govora, ne znaju što smiju ili ne smiju te, ukratko, funkcioniraju kao psi čuvari HDZ-ova režima.

U kojem nisu zabranjene popevke, ali se pokušava zabraniti zafrkavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara