Odvjetnica Piplović prije uhićenja Mesića i Sanadera obavijestila o nezakonitostima u HFP-u

ASJA PIPLOVIĆ, odvjetnica koja 16. lipnja u sklopu akcije Maestral završila iza rešetaka, više puta slala je dopise kojima je upozoravala hrvatskog premijera i predsjednika na nezakonitost HFP-ove odluke o prodaji porečkog zemljišta Facinka, tamošnjoj gradskoj upravi objavio je novi Feral Tribune.

Podsjetimo, USKOK Asju Piplović sumnjiči za dobivanje povlaštenih informacija i podmićivanje ljudi iz HFP-a pri natječaju za Facinku. Ona je pod sumnjom da je u dogovoru s Igorom Petlevskim, saznavala povjerljive informacije o predstojećim natječajima te preko svog suradnika Mladena Jandričeka nalazila zainteresirane kupce i davala im instrukcije vezane uz ponude, a odvjetničku naknadu trebala je podijeliti sa svojim suradnicima. Istraga još nije završena budući da je istražni sudac Boris Ivančić na godišnjem odmoru.

Ipak, novinari Ferala su iz anonimnog izvora bliskog dotičnoj odvjetnici došli do dokumentacije koja potvrđuje da su dopisi premijeru Ivi Sanaderu, te predsjedniku Stjepanu Mesiću, zbilja poslani, što je i potvrđeno iz Ureda Predsjednika RH.

Prodaja Facinke dogovor IDS-a i HDZ-a?

U pismima koja je odvjetnica tijekom svibnja i lipnja slala na adrese Vlade, predsjednika, kao i još nekih drugih institucija, upozorava se na nezakoniti ishod natječaja HFP-a za prodaju zemljišta na lokaciji Facinka u Poreču te zahtjeva zaštitu zakonitosti. Pismo Uredu predsjednika upućeno je dva dana nakon sporne odluke HFP-a, a pismo premijeru samo dan nakon sporne odluke. 

"Zemljište je gradu dodijeljeno za iznos od dva milijuna eura iako je stvarna vrijednost ovog zemljišta, prema cijenama građevinskog zemljišta u Poreču u istoj zoni, gotovo osamdeset milijuna eura", poručila je tada u pismu predsjedniku Mesiću, odvjetnica Piplović.

Feral zaključuje kako je u slučaju zemljišta Facinka, očito posrijedi politički dogovor IDS-a i vrha HDZ-a da se Facinka proda porečkoj gradskoj upravi predvođenoj gradonačelnikom Edijem Štifanićem kako bi ova na preprodaji i uporabi zemljišta zaradila za potrebe gradnje sportske dvorane u kojoj bi se trebale igrati utakmice Svjetskog prvenstva u rukometu 2009.

Iz Ureda predsjednika potvrđen je primitak pisma na dan 31. svibnja 2007., s naznakom da "Ured u slučajevima poput predstavke odvjetnice Piplović nema mehanizme kojima bi poništio ili osporio radnje na koje se skreće pozornost u pritužbama građana ili tvrtki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, na dotičnom natječaju sudjelovala je i tvrtka "Tim 90 d.o.o.", koju je zastupala odvjetnica Piplović, a čija je ponuda iznosila 23 milijuna kuna, naspram ponude grada teške dva milijuna eura.

"Odvjetnici Piplović predložili smo da poduzme sve zakonske i pravne mjere kako bi zaštitila svog klijenta", izjavila je Mesićeva glasnogovornica Danijela Barišić.

Piplović Sanaderu: "Nemojte prihvatiti najlošiju ponudu!"

U svojim pismima Ivi Sanaderu, Asja Piplović, pak, upozorava, između ostalog, da je unutar političkih i gospodarskih struktura Poreča postignut dogovor da se nitko osim gradske uprave ne javlja na raspisani natječaj za Facinku, ali da je dogovor prekršen. Odvjetnica je pokušala uvjeriti Sanadera da ne prihvati najlošiju ponudu, a dan nakon prihvaćanja sporne odluke HFP-a, kojom je odlučeno da se zemljište Facinka proda gradu Poreču, kao najlošijem ponuđaču, odvjetnica se ponovno obraća premijeru.

"Ovo ukazuje na provođenje političke samovolje članova jedne državne institucije i njezinih organa koji beskrupulozno nezakonito donosi neprave odluke".

Zadnje pismo odvjetnice Piplović upućeno je predsjedniku HFP-a Grgi Iveziću, kao i premijeru Sanaderu samo 48 sati prije njezinog uhićenja. U pismu odvjetnica predlaže podjelu zemljišta Francika između tvrtke "Tim 90 d.o.o.", kao najboljeg ponuđača i grada Poreča, a navodi se i zarada HFP-a od pet milijuna kuna, povrh dva milijuna od grada, jer bi oba kupca platila. Piplović, dakle, poziva na suradnju, te tvrdi kako ona nije nemoguća, te je i poželjna.

Znakovita je i rečenica u kojoj se u dotičnom pismu sama odvjetnica poziva na suradnju s USKOK-om.

"Svakako namjeravamo pokrenuti sve postupke koji nam stoje na raspolaganju uključujući kazneno postupanje, obavijesti USKOK-u i drugim tijelima radi ispitivanja zakonitosti ovakve odluke", stoji u posljednjem pismu ove odvjetnice.

Ma.N.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara